MF poradcům v pololetí vyplatilo osm mil. Kč, o třetinu méně

13.08.2014 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 13. srpna (ČTK) - Ministerstvo financí vyplatilo v prvním pololetí poradním orgánům, poradcům, advokátům a advokátním kancelářím zhruba 8,1 milionu korun, což je o třetinu meziročně méně. Vyplývá to z dnes zveřejněného seznamu poradních orgánů, poradců, advokátů a advokátních kanceláří. Z materiálu například plyne, že ve prvním pololetí byli poradci ministra ekonom Aleš Michl, odborářský ekonom Jaroslav Ungerman nebo Darek Kysela.

"Úspor bylo dosaženo zejména snížením celkového počtu poradců, vypovězením nevýhodných smluv s advokátními kancelářemi a snížením hodinových sazeb za poradenství," uvedlo MF.

Seznam za první pololetí obsahuje i veškeré smluvní vztahy, tedy i ty, které dříve nebyly na základě výjimek zveřejňovány. Jde zejména o smlouvy s advokátními kancelářemi a poradními orgány související s agendou mezinárodních sporů a smlouvy na právní služby, které byly hrazeny ze zvláštního privatizačního účtu. Výdaje na poradenské a právní služby v těchto oblastech klesly meziročně z 24 milionů korun na 15,3 milionu korun. Například ve sporech ohledně solární energie poskytují právní služby advokátní kancelář Weil, Gotshal & Manges a Squire Sanders.

Ke konci ledna skončili na MF poradci bývalého ministra financí Jana Fischera bývalý ministr dopravy Gustav Slamečka, mediální poradce Miroslav Deneš nebo Martin Schmarz. Jejich měsíční odměna činila od 39.000 do 79.000. Ke konci června skončila smlouva Jiřímu Volfovi nebo Ungermanovi. Volf měl měsíční odměnu 51.000 korun měsíčně a Ungerman maximálně 48.000 korun měsíčně.

Dnešní poradci ministra financí Andreje Babiše, Kysela, Michl a Jana Mayerová, mají smlouvu zatím do konce roku a jejich měsíční odměna činí 48.000 korun měsíčně. Kysela podle materiálu provádí osobní poradenské a konzultační činnosti a specializované služby v oblasti ekonomických analýz. Michl radí ministrovi s řízením státního dluhu a makroekonomickými analýzami a Mayerová s fungováním fondů EU.

Zveřejnění seznamu je součástí protikorupční strategie vlády schválené v letos v lednu. Jedním z úkolů je zveřejňování poradců a poradních orgánů. Zveřejnění seznamu těchto orgánů, včetně jejich personálního obsazení, má podle MF pomoci k větší důvěře veřejnosti ke státní správě a její transparentnosti. Seznam se aktualizuje vždy k 1. červenci a k 1. lednu kalendářního roku.

Autor článku

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK