ČT: Babiš zahájil dvoustranná jednání s ministry o rozpočtu

11.08.2014 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 11. srpna (ČTK) - Ministr financí Andrej Babiš (ANO) zahájil dvoustranná jednání s šéfy ostatních vládních resortů o rozpočtu na příští rok. Své požadavky na státní kasu přišli dnes obhájit například ministr kultury Daniel Herman (KDU-ČSL), ministr průmyslu a obchodu Jan Mládek (ČSSD) či ministr zemědělství Marian Jurečka (KDU-ČSL). Informovala o tom Česká televize. Schůzky budou pokračovat v úterý. Babiš zatím ministrům slíbil, že jim do rozpočtů přidá zhruba 12 miliard korun.

Peníze půjdou především na platy zaměstnanců, ale také na investice a do výzkumu. I když ministři odcházeli většinou spokojeni, stále zůstávají požadavky v řádech miliard k dalšímu jednání. To má jít do finále v září, uvedla dnes večer ČT.

S výsledkem schůzky je zatím spokojený ministr kultury Herman, který dostal příslib dvou miliard korun navíc, aby mohl garantovat zvýšení platů pracovníků ministerstva o 3,5 procenta. Šéf průmyslu Mládek přišel žádat o stovky milionů korun. Ministr zemědělství Jurečka dostal příslib 916 milionů korun na navýšení dotací a růst mezd.

Ministerstvo pro místní rozvoj pak požaduje téměř půl miliardy na investice, které nemohou být hrazeny z evropských fondů. Jde především o místní komunikace a domy s pečovatelskou službou.

Resortu práce a sociálních věcí se zatím podařilo získat 3,3 miliardy navíc. Většina peněz má jít na chod ministerstva, 750 milionů korun pak na platy v sociálních službách a zbytek na sociálně právní ochranu dětí. Naopak peníze na dávky se zatím navyšovat nebudou, i když na ně ministerstvo žádalo skoro pět miliard korun. "Budeme v průběhu roku sledovat analýzy a čerpání. Máme příslib ministerstva financí, že dávky budou v případě potřeby navýšeny," řekl ČT náměstek Martin Kučera.

Peníze mají přislíbené i další resorty. Životní prostředí chtělo 175 milionů korun mimo jiné na kosení luk nebo na povodňovou službu. Rezort zdravotnictví žádal o 1,4 miliardy na investice do zdravotnických zařízení nebo na dohled nad zdravotními pojišťovnami.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK