Ředitelství silnic vypsalo výběrové řízení na ředitele

08.08.2014 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 8. srpna (ČTK) - Ředitelství silnic a dálnic (ŘSD) vypsalo výběrové řízení na post generálního ředitele. Zájemci se mohou hlásit do začátku září. V tiskové zprávě to dnes uvedlo ředitelství silnic.

Pozice generálního ředitele je volná po nedávném odchodu Jana Kubiše, který rezignoval na konci července. Do doby výběru nového ředitele, což by se podle ŘSD mělo stát do 1. října, vede organizaci Soňa Křítková, šéfka správního úseku a bývalá ředitelka strategie a komunikace Agrofertu.

Délka funkčního období generálního ředitele ŘSD není v poslední době dlouhá. Kubiš opustil post po čtyřech měsících. Jeho předchůdce Jiří Mayer, který byl řízením pouze pověřen, vydržel ve funkci necelé dva měsíce. Pět měsíců ve funkci byl Pavel Kočica, kterého jmenoval exministr dopravy Zdeněk Žák.

Předchozí šéf ŘSD Kubiš odstoupil poté, co zvážil požadavky, které na něj do budoucna ministerstvo dopravy vzneslo. "Úkoly, které byly stanoveny do budoucna, se kterými se chceme vypořádat, vedly k tomu, že pan generální ředitel navrhl rezignaci," řekl tehdy ČTK ministr dopravy Antonín Prachař.

Mezi úkoly, které má ŘSD do konce roku splnit, patří podle Prachaře řada tendrů na významné stavební zakázky a restrukturalizace závodů ŘSD s cílem omezit počet krajských správ. Nové vedení se rovněž bude muset vypořádat s problémy z minulosti, kterými je podle ministra opakované porušování rozpočtové kázně a zadávání víceprací na stavbách v rozporu se zákonem.

ŘSD se v poslední době potýká s mnoha personálními změnami, které vzešly ze sporů bývalého vedení ŘSD s odvolanou vedoucí úseku kontroly kvality Miloslavou Pošvářovou. Poukazovala na nekompetenci a korupční prostředí ve státní organizaci a nakrátko se stala poradkyní ministra Prachaře. Ten chtěl situaci v ŘSD změnit kompletní výměnou vedení ŘSD, kterou měl na starosti právě Kubiš.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK