Nezaměstnanost v červenci zůstala 7,4 pct, přibylo volných míst

08.08.2014 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 8. srpna (ČTK) - Nezaměstnanost v Česku v červenci zůstala na 7,4 procenta. Bez práce bylo 541.364 lidí, uvedl dnes Úřad práce. Analytici odhadovali nárůst nezaměstnanosti na 7,5 procenta. Podle úřadu situaci dál ovlivňují sezonní práce a oživování české ekonomiky. Několik měsíců v řadě tak roste počet volných míst, meziročně jich je téměř o 11.000 víc.

 

V příštích měsících by podle úřadu mohla nezaměstnanost s příchodem absolventů škol stagnovat nebo maximálně mírně růst.

Nezaměstnanost klesá od ledna, kdy dosáhla 8,6 procenta a bez práce bylo 629.274 lidí, nejvíc v historii Česka. V dalších měsících může počet lidí bez práce zvýšit kromě absolventů škol i postupný útlum sezónních prací. Pokud ale nezaměstnanost poroste, nepředpokládá Úřad práce, že se republika dostane na loňské hodnoty, uvedla dnes jeho ředitelka Marie Bílková.

Nejvyšší míra nezaměstnanosti zůstává dlouhodobě v Ústeckém kraji, aktuálně činí 10,8 procenta, tedy stejně jako v červnu. Druhá nejvyšší nezaměstnanost je v Moravskoslezském kraji, 9,9 procenta, to je o 0,1 procentního bodu víc než o měsíc dřív. Nejnižší podíl nezaměstnaných mezi kraji je tradičně v Praze, nyní 5,4 procenta. Na druhém místě je Plzeňský kraj, kde to bylo 5,6 procenta. Z okresů byla nejnižší nezaměstnanost jako obvykle v Praze - východ - 3,4 procenta. Následují Mladoboleslavsko, Prachaticko, Pelhřimovsko a Benešovsko - mají shodně 4,4 procenta nezaměstnaných. Nejvíc lidí bez práce je naopak na Mostecku (13 procent), v okrese Ústí nad Labem (12,6 procenta) a Bruntál (12,5 procenta).

Zaměstnavatelé mají velký zájem tradičně po technických profesích, jakou jsou třeba obráběč kovů, zámečník nebo svářeč. Práce se relativně dobře hledá také například IT specialistům a grafikům.

Úřad práce dnes uvedl, že mezi nově evidovanými nezaměstnanými se začali tak jako v předchozích rocích v létě "v menší míře objevovat i učitelé, vychovatelé, pedagogičtí pracovníci či lektoři". Ministr školství Marcel Chládek (ČSSD) již dříve uvedl, že chce prosadit takovou úpravu legislativy, která zabrání současné praxi, kdy jsou v některých případech pedagogové zaměstnávání jen od září do června a na prázdniny jsou opakovaně propouštěni.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK