Ceny ropy klesly kvůli slabé poptávce evropských rafinerií

24.07.2014 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Londýn 24. července (ČTK) - Světové ceny ropy se dnes snížily kvůli slabé poptávce evropských rafinerií a dostatečnému zásobování trhu. Poklesu cen nezabránily ani údaje o zrychlení růstu průmyslové aktivity v Číně, která je druhým největším spotřebitelem ropy na světě po Spojených státech.

Cena severomořské ropy Brent klesla o 92 centů na 107,11 dolaru za barel poté, co ve středu stoupla o 70 centů. Americká lehká ropa WTI zlevnila o 83 centů na 102,29 dolaru za barel.

Evropské rafinerie jsou nyní pod tlakem kvůli přílivu ropných produktů ze Spojených států, který je nutí omezovat produkci. "Trh je dobře zásobován a sezonní poptávka v Evropě stále slábne," uvedl analytik ropného trhu Andrej Krjučenkov z firmy VTB Capital.

Analytici podle agentury Reuters nepočítají s trvalejším nárůstem cen ropy, pokud nedojde k výpadkům v dodávkách. Evropští diplomaté nyní uvažují o nových sankcí vůči Rusku kvůli jeho postupu vůči Ukrajině. "Ropný trh zjevně neočekává, že EU uvalí sankce vůči ruskému energetickému sektoru," upozornili nicméně podle agentury AP analytici ze společnosti Commerzbank.

Aktuální ceny ropy v dolarech za barel (asi 159 litrů): BURZA TYP KONTRAKT AKTUÁLNÍ CENA PŘEDCHOZÍ ZÁVĚR Londýn - ICE Brent září 107,11 108,03 New York - Nymex WTI září 102,29 103,12

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK