Brusel je proti plánu Berlína uvalit přirážku na dovoz elektřiny

26.06.2014 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Brusel/Berlín 26. června (ČTK) - Evropská komise se postavila proti plánu německé vlády uvalit "zelenou" přirážku k cenám elektřiny i na elektřinu dováženou. Takový krok by nespravedlivě zvýhodňoval domácí producenty proti zahraničním, uvedla dnes komise. Její vyjádření hrozí vyvolat novou roztržku mezi Berlínem a Bruselem. Německá kancléřka Angela Merkelová ve středu prohlásila, že se důrazně ozve proti dalším případným námitkám Bruselu vůči reformě německého systému subvencování obnovitelných zdrojů.

V případě, že přirážka k cenám elektřiny pro spotřebitele bude financovat pouze domácí výrobce energie, existuje podle komise "riziko, že dovážená elektřina bude znevýhodněna a stane se dražší". Komise je povinna chránit konkurenční prostředí na celounijní úrovni.

Dolní komora německého parlamentu by měla v pátek hlasovat o návrhu zákona o podpoře obnovitelných zdrojů energie. Ten by měl rozprostřít zátěž, kterou neúměrně nesou běžní spotřebitelé v podobě stále rostoucí přirážky na obnovitelné zdroje, na více průmyslových odběratelů, z nichž značná část měla dosud z přirážky výjimku.

Příspěvek budou muset podle návrhu zákona platit i spotřebitelé a firmy, které si část spotřeby energie zajišťují vlastními silami, a také provozovatelé solárních elektráren. Platit se má příspěvek i ze spotřeby dovážené elektřiny. Příspěvek na obnovitelné zdroje obsažený v ceně elektřiny slouží k pokrytí rozdílu mezi tržní cenou elektřiny a garantovanou cenou, kterou se stát zavázal provozovatelům obnovitelných zdrojů vyplácet.

Komise proti projednávanému zákonu vznesla některé námitky už počátkem týdne, na což Berlín reagoval změnami na poslední chvíli. V středu se však už Merkelová ve Spolkovém sněmu důrazně ohradila proti dalším námitkám Bruselu. "Není možné jen tak začít zpochybňovat systémy podpory, které fungují řadu let, aniž se promyslí, jak je transformovat. Proti tomu budeme na evropské půdě rozhodně vystupovat," řekla Merkelová podle agentury Reuters.

Také německý ministr hospodářství Sigmar Gabriel ve středu kritizoval chování komise a řekl, že Berlín se bude bránit požadavku Bruselu na vynětí dovážené elektřiny z placení přirážky. "Scházíme se pravidelně (s komisí) už šest měsíců... a komise nikdy nenaznačila, že chce, abychom přirážku na dováženou elektřinu vypustili," řekl Gabriel. "Drží nás jako rukojmí, my se ale proti tomu budeme bránit," dodal.

Evropský komisař pro energetiku Günther Oettinger ale ve středu Německo vyzval, aby svou reformu systému podpory obnovitelných zdrojů i přes nevyřešené spory s Bruselem schválilo už tento týden. Podle něj je nutné, aby průmyslové firmy měly čas požádat o výjimku z přirážky pro příští rok.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK