Vítkovice svůj zisk přidají k nerozdělenému zisku z minulých let

18.06.2014 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Ostrava 18. června (ČTK) - Svůj zisk za loňský rok, který dosáhl 626 milionů korun, strojírenská firma Vítkovice, a. s., přidá k nerozdělenému zisku minulých let. Rozhodla o tom dnešní valná hromada společnosti v Ostravě. Firma patří do největší tuzemské strojírenské skupiny Vítkovice Holding. Loňský zisk o 145 milionů korun převýšil zisk z roku 2012. Tržby společnosti v roce 2013 dosáhly 1,995 miliardy korun, o rok dříve to bylo 2,048 miliardy.

Vítkovice, a. s., které jsou jádrem původní struktury holdingu, zastřešují energetické, právní, logistické a další služby pro celé seskupení. Konsolidovaný čistý zisk Vítkovic loni dosáhl 223 milionů korun, což bylo o 204 miliony korun (téměř 48 procent), méně než v předchozím roce. Konsolidované tržby ale vzrostly, a to o 4,37 miliardy (32,5 procenta) na 17,81 miliardy korun. Do konsolidačního celku mimo mateřskou firmu patří například společnosti Vítkovice Heavy Machinery, Hutní montáže nebo Vítkovice Hammering. Největší podíl na tržbách skupiny měla v loňském roce společnost Vítkovice Power Engineering.

"Na obchodním růstu se podílely především realizace velkých projektů v zahraničí," řekl finanční ředitel Vítkovic Martin Schauer. Šlo zejména o projekt společnosti Vítkovice Power Engineering v Turecku a o projekty v Pákistánu. "Výsledek hospodaření roku 2013 byl ovlivněn zvýšenými náklady na obnovitelné zdroje energie, které společně s dalšími poplatky v oblasti energetiky tvoří výrazné nákladové položky u výrobních společností," řekl Schauer. Výši zisku podle něj ovlivnila i intervence České národní banky.

"Přes veškeré výkyvy a turbulence v roce 2013 můžeme v mnoha ohledech uplynulý rok hodnotit pozitivně," uvedli za představenstvo ve výroční zprávě generální ředitel Jan Světlík a Pavel Filipčík. Skupina podle nich loni svou investiční aktivitu zaměřila na dokončení strategických investic. Nyní se soustředí zejména na úsporu energií, vědu, výzkum a inovace a na ekologické projekty podporované dotacemi. Skupina v roce 2013 proinvestovala 550 milionů korun, dalších 500 milionů vložila do údržby a oprav majetku.

Vítkovice, a. s., zaměstnávají zhruba 100 lidí. Celá strojírenská skupina vystupuje pod značkou Vítkovice Machinery Group, zastřešuje ji Vítkovice Holding. Skupinu tvoří firmy s ročním obratem přes 25 miliard korun. Holding včetně zahraničních dceřiných společností zaměstnává 8500 lidí. Prostřednictvím společnosti VTK Group skupinu ovládá generální ředitel Vítkovic Jan Světlík.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK