Exploze na Ukrajině dle Gazpromu neohrožuje dodávky plynu Evropě

18.06.2014 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Moskva/Kyjev 18. června (ČTK) - Dodávky ruského plynu do evropských zemí jsou stabilní i po úterní explozi na potrubí na východě Ukrajiny, které se podílí na tranzitní přepravě plynu ze Sibiře do Evropy. Prohlásil to podle agentury Reuters na dnešní tiskové konferenci člen vedení ruské monopolní plynárenské společnosti Gazprom Vitalij Markelov. Podle jeho slov Ukrajinci zanedbávají nezbytnou údržbu plynovodů a další havárie mohou následovat.

Plynovod Urengoj-Pomary-Užhorod, který představuje hlavní trasu pro přepravu ruského plynu na západ kontinentu, explodoval podle ukrajinského ministerstva vnitra ve východoukrajinské Poltavské oblasti. Oběti na životech nebyly ohlášeny a nedošlo prý ani k přerušení transportu suroviny.

Příčiny výbuchu nejsou jasné, ale ukrajinští vyšetřovatelé se především soustřeďují na možnost diverze. Ukrajinští politici již hovoří o tom, že se odehrál teroristický útok, který měl zpochybnit postavení Ukrajiny jako spolehlivého partnera při zabezpečení dodávek plynu.

Markelov dal podle agentury Interfax najevo, že za příčinu exploze považuje zanedbanou péči o stárnoucí potrubí, a vyjádřil obavu, že podobné havárie budou na Ukrajině pokračovat. "Systém přepravy plynu vznikal u nás (v Rusku) a na Ukrajině společně. Zatímco my do rekonstrukce našich (ruských) plynovodních potrubí investujeme značné prostředky, o ukrajinské straně se to říci nedá. Potrubí stárne a důsledkem jsou havárie. V ukrajinském systému plynovodů to není havárie ojedinělá a myslím, že další budou následovat," prohlásil podle Interfaxu Markelov.

Zároveň ujistil, že pro případ problémů na hlavní trase má Gazprom k dispozici rezervní systémy, které umožňují zajistit přepravu plynu bez výpadků.

Plynovod Urengoj-Pomary-Užhorod byl letos už jednou poškozen, když u něj v květnu explodovala nálož v Ivano-Frankivské oblasti na západě země.

V úterý plynovod explodoval daleko od Doněcké a Luhanské oblasti, kde už řadu týdnů trvají boje mezi armádou a proruskými povstalci. Potrubí překračuje rusko-ukrajinskou hranici v Sumské oblasti na severovýchodě Ukrajiny a opouští ji v Užhorodě. Odtud plyn směřuje dál na západ přes kompresorové stanice na hranicích se Slovenskem, Maďarskem a Rumunskem.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK