Rusko, Ukrajina a EU budou v pondělí v Bruselu jednat o plynu

08.06.2014 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Moskva 8. června (ČTK) - O sporu kolem dodávek a ceny plynu mezi Moskvou a Kyjevem budou jednat představitelé Ruska, Ukrajiny a Evropské unie v pondělí v Bruselu. Informovala o tom dnes agentura ITAR-TASS s odvoláním na oficiálního představitele ruského ministerstva energetiky.

Podle citovaného činitele se na schůzce bude hovořit o ceně za plyn pro Ukrajinu. Stejný zdroj připomněl, že ukrajinská strana, "jak se očekává, musí do úterý 10. června vyřešit všechny otázky spojené s nahromaděným dluhem".

Moskva se chce domoci toho, aby Ukrajina splatila svůj dluh za plyn, zatímco Kyjev usiluje o slevu na tuto klíčovou energetickou surovinu. Strany se ale o výši dluhu přou.

Po předchozí trojstranné schůzce, které se v pondělí zúčastnili ruský i ukrajinský ministr energetiky, evropský komisař pro energetiku Günther Oettingerřekl, že se strany dohodly na společném návrhu řešení sporu. Plán údajně zahrnuje způsob vyrovnání ukrajinského dluhu za dosavadní dodávky ruského plynu i návrh na cenu budoucích dodávek.

Ukrajinská společnost Naftogaz tvrdí, že k 1. dubnu činil dluh za loňský rok a za první tři měsíce letošního roku 2,2 miliardy dolarů (44,3 miliardy korun). Ruský energetický gigant Gazprom udává částku vyšší a splacení dluhu požaduje do 10. června. Kyjev nyní oznámil, že v uplynulém týdnu jako splátku poslal Moskvě 786 milionů dolarů (15,5 miliardy korun).

Kyjev chce dosáhnout toho, aby opět za tisíc kubických metrů platil 268,5 dolaru (5400 korun), stejně jako v letošním prvním kvartálu. Ruský Gazprom od dubna, tedy krátce po svržení proruského prezidenta Viktora Janukovyče prudce zvýšil cenu plynu na 485,5 dolaru (9800 korun) za tisíc kubíků. Monopolní společnost oficiálně tvrdí, že to bylo kvůli tomu, že Kyjev nedodržoval závazky.

V médiích se v posledních dnech objevily spekulace, že by se cena mohla snížit na 370 dolarů (zhruba 7500 korun).

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK