Vodafone podal k ÚOHS stížnost proti sdílení sítí O2 a T-Mobilem

05.06.2014 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 5. června (ČTK) - Mobilní operátor Vodafone podal v květnu k Úřadu pro ochranu hospodářské soutěže stížnost proti sdílení mobilních sítí mezi T-Mobilem a Telefónikou. Sdílení podle něj sníží konkurenci na trhu. Pokud úřad nezačne věc prověřovat do konce příštího týdne, operátor stížnost předá Evropské komisi. ČTK to sdělil generální ředitel Baleš Šarma.

"Podklady, které jsme předali Úřadu pro ochranu hospodářské soutěže, jsou podle našeho názoru dostatečné, aby úřad mohl zahájit šetření pro možné porušení soutěžních předpisů," dodal Šarma. Sdílení sítí přinese konkurentům Vodafonu úsporu nákladů při budování vysílačů.

Operátoři Telefónica a T-Mobile se dohodli na sdílení vysílačů pro rychlé mobilní sítě LTE začátkem května. Již dříve uzavřeli dohodu o sdílení sítí GSM a 3G. ČTÚ podle svého nedávného vyjádření sdílení podporuje, pokud nejde o exkluzivní dohodu.

Sdílení sítí čtvrté generace se týká celého území ČR mimo Prahy a Brna. O2 bude zodpovědné za správu a provoz ve východní části území a T-Mobile na západě. Do konce roku chtějí všichni tři operátoři pokrývat rychlým internetem přes 90 procent populace.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK