Německé vývozy do Ruska a na Ukrajinu klesnou o deset procent

27.05.2014 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Berlín 27. května (zpravodaj ČTK) - Německé vývozy do Ruska a na Ukrajinu se kvůli napětí v tamním regionu v tomto roce sníží o deset procent. Dnes na to upozornila Německá průmyslová a obchodní komora (DIHK). Podle ní to znamená, že tržby německých firem klesnou zhruba o pět miliard eur (137 miliard korun). Výhled letošního hospodářského růstu Německa ale DIHK i přes očekávaný pokles vývozu nemění.

Komora vychází z ankety mezi svými 24.000 členy. Vývoz na Ukrajinu podniky omezují, protože se obávají nejistoty na východě země, kde už řadu týdnů pokračují násilné střety mezi proruskými separatisty a vládními silami. Obchod s Ruskem klesá kvůli obavě německých firem z hospodářských sankcí vůči Moskvě, jejichž zavedení zvažuje Evropská unie v případě, že se Rusko nezasadí o uklidnění situace na Ukrajině.

Podle serveru Spiegel Online ale bude mít pokles obchodu s Ruskem a Ukrajinou na celkový německý vývoz jen omezený dopad, protože žádná z těchto zemí nepatří mezi deset nejdůležitějších německých obchodních partnerů. Výrazněji se podle serveru projeví posílení eura. DIHK kvůli němu už dříve snížila letošní očekávané tempo růstu německého exportu na čtyři procenta z dřívějších 4,5 procenta.

Výhled letošního hospodářského růstu DIHK nemění ani kvůli silnému euru ani kvůli situaci na Ukrajině. Komora nadále očekává, že německá ekonomika letos vzroste o dvě procenta. V dalších letech ale podle DIHK bude obtížné tempo růstu udržet. Německé hospodářství podle komory může oslabit zavedení plošné minimální mzdy 8,50 eura za hodinu i penzijní reforma, která umožní některým pracujícím odejít do důchodu už ve 63 letech.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK