Vítkova CPI poslala na trh další dluhopisy za 460 mil. Kč

26.05.2014 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 26. května (ČTK) - Realitní a investiční skupina CPI Group podnikatele Radovana Vítka poslala na trh dluhopisy za 459,14 milionu korun. Jde o zbývající část emise CPI Retail Portfolio s celkovým objemem 1,125 miliardy korun. Dnes o tom informoval mluvčí skupiny Jan Burián. První část emise ve výši 665,86 milionu korun vydala skupina 25. dubna.

"Druhou tranší navazujeme na mimořádný úspěch té první. Jde o úspěšné završení několikaměsíčních příprav týmem našich manažerů a především administrátorem a aranžérem této emise, kterým je banka ČSOB," prohlásil generální ředitel CPI Group Zdeněk Havelka.

Pětileté bondy se splatností v roce 2019 jsou zajištěné nemovitostmi v hodnotě 1,7 miliardy korun ze sedmi společností retailového portfolia a nesou pětiprocentní roční úrokový výnos splatný pololetně. Mandát k přípravě emise získala Československá obchodní banka (ČSOB) a právními poradci této transakce jsou advokátní kanceláře PRK Partners a White & Case.

Skupina CPI má s dluhopisovým financováním velké zkušenosti. Dosud vydala několik emisí veřejně obchodovatelných korporátních dluhopisů mateřské společnosti Czech Property Investments za více než pět a půl miliardy korun, dále zajištěné projektové dluhopisy CPI Byty a CPI Alfa.

Například letos v dubnu pustila skupina na trh také 500 milionů korun v rámci druhé tranše dluhopisového programu společnosti CPI Byty z loňského května, jehož celkový objem dosáhne tří miliard korun. CPI Byty za dluhopisy ručí svými nemovitostmi v hodnotě šesti miliard korun. Konkrétně jde o nájemní domy a byty ve 14 lokalitách Česka.

Loni v dubnu vydala ještě jednu emisi dluhopisů v celkovém objemu 1,5 miliardy korun. O rok dříve jí předcházely tři emise korporátních dluhopisů v korunách i eurech za čtyři miliardy korun. Dalších 279 milionů korun činily projektové dluhopisy zajištěné devíti budovami regionálních supermarketů Penny Market a Billa, jejichž budovy skupina koupila v říjnu 2012 za 367 milionů korun.

Vítkova CPI patří k největším realitním investorům v Česku. Je největším majitelem maloobchodních ploch v Česku. Vlastní jich celkem 600 tisíc metrů čtverečních, což je zhruba desetina celkové rozlohy. Prostřednictvím společnosti CPI Byty skupině patří celkem 12.600 nájemních bytů, po společnosti RPG Byty je tak druhým největším poskytovatelem nájemního bydlení v tuzemsku. Součástí CPI jsou také desítky tisíc metrů čtverečních kanceláří, hotely a sklady. Hodnota majetku skupiny loni vzrostla na 86 miliard korun, o rok dřív byla 64,7 miliardy korun. Čistý zisk skupiny loni meziročně vzrostl o 39 procent na dvě miliardy korun.

Autor článku

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK