Dolar roste, podporují jej vyšší výnosy amerických dluhopisů

22.05.2014 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Londýn 22. května (ČTK) - Americký dolar dnes k hlavním světovým měnám posiloval. Zájem investorů o něj podpořily vyšší výnosy amerických dluhopisů. Výraznějšímu nárůstu amerického měny ale bránila nejnovější statistika, podle které počet nových žádostí o příspěvek v nezaměstnanosti v USA minulý týden stoupl více, než se čekalo.

Euro k dolaru kolem 17:30 SELČ vykazovalo pokles o 0,2 procenta na 1,3654 USD. Dolar k jenu vzrostl o více než 0,3 procenta na 101,77 JPY a později zisk ještě zvýšil. Dolarový index, který měří výkonnost dolaru k euru, jenu a dalším čtyřem měnám, se zvýšil o zhruba 0,2 procenta na 80,23 bodu.

Dolaru k růstu pomáhaly vyšší výnosy amerických vládních dluhopisů. Podle analytiků ale není jisté, zda se tento vývoj podaří udržet. Výnosy desetiletých amerických vládních dluhopisů stouply na 2,54 procenta. Minulý týden ale klesly na 2,47 procenta a dostaly se nejníže od října.

Euro během dne oslabily údaje, podle kterých podnikatelská aktivita ve Francii v květnu nečekaně klesla, rychle ale oživilo po zveřejnění německého indexu nákupních manažerů. Jednotná evropská měna však zůstává pod tlakem kvůli očekávání, že Evropská centrální banka na svém červnovém zasedání uvolní měnovou politiku, aby zabránila poklesu spotřebitelských cen v eurozóně. Všeobecně se dnes nedaří jenu, kterému v nedávné době k růstu pomáhaly obavy ohledně vývoje světové ekonomiky a ukrajinská krize.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK