Nezaměstnanost na Slovensku v dubnu klesla na tříleté minimum

20.05.2014 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Bratislava 20. května (ČTK) - Míra nezaměstnanosti na Slovensku v dubnu klesla na tříleté minimum. Bez práce bylo 12,96 procenta obyvatel, zatímco v březnu nezaměstnanost dosáhla 13,28 procenta, informovalo dnes slovenské ústředí práce.

Navzdory zlepšování situace na slovenském trhu práce se země v rámci EU nadále řadí ke státům s nadprůměrně vysokou nezaměstnaností. Jednobarevná vláda sociálních demokratů premiéra Roberta Fica si dala za cíl snížit do roku 2016 nezaměstnanost na Slovensku na úroveň eurozóny, ve které míra nezaměstnanosti v březnu činila 11,8 procenta.

Počet registrovaných nezaměstnaných, kteří mohli nastoupit do zaměstnání, v dubnu na Slovensku dosáhl 349.745 lidí. Ve srovnání s březnem to představuje pokles o 8540 osob, proti předchozímu roku se řady nezaměstnaných zmenšily zhruba o 39.200 lidí. Loni v dubnu nezaměstnanost na Slovensku činila 14,41 procenta.

Slovenské ministerstvo financí předpokládá, že letos se situace na domácím trhu práce mírně zlepší. Zaměstnanost by se měla zvýšit díky očekávanému zrychlení tempa ekonomického růstu země. V prvním letošním čtvrtletí slovenská ekonomika v meziročním srovnání zrychlila tempo růstu překvapivě o 2,4 procenta.

boa ank

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK