Německý ZF zdvojnásobí ve Staňkově výrobu náprav a převodovek

19.05.2014 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Staňkov (Domažlicko) 19. května (ČTK) - Díky celosvětové poptávce po nápravách stavebních strojů a převodovkách pro vysokozdvižné vozíky zdvojnásobí od prázdnin německá firma ZF z Pasova výrobní kapacitu ve svém závodě ve Staňkově na Domažlicku. Současný počet 185 zaměstnanců se díky druhé hale podle zakázek postupně zvýší až na 300, firma už letos přijala desítky lidí. ČTK to řekl starosta Alexandr Horák a firma to uvedla v tiskové zprávě.

"Poptávka po komponentech a sestavách hnacích systémů stále roste. Ze strategických důvodů posílíme výrobu ve Staňkově," uvedla firma. Podnik investuje téměř 150 milionů Kč do druhé haly o ploše 6500 metrů čtverečních, kde zavede výrobu tří nových produktů. Na celkem 13.000 metrech čtverečních pak bude deset linek. Kromě nynějších klíčových zákazníků jako John Deere, Volvo, Terex, Toyota, Linde, a Hyundai bude ZF Staňkov dodávat také novým firmám, například americkému Caterpillaru a německým AGCO - Fendt. Podle Horáka má firma pokrytou výrobu na dva až tři roky.

Projekty v nové hale, které by měly být zaměřené také na nápravy a převodovky pro zemědělské stroje, začnou příští rok a firma na ně bude teprve lidi nabírat. Loni firma přijala kolem 50 lidí, převážně dělníků, které je schopna si sama vyučit.

"Staňkov je výhodně situovaný mezi pobočkami firmy v Pasově na západě a v Geře na východě. "Jsme v dosahu logistiky, tak jak potřebovali," uvedl starosta. Město, kde žije 3200 obyvatel, investorovi přivedlo zdarma sítě v hodnotě čtyř milionů korun až k hranici pozemku, který mu prodalo za velmi nízkou cenu. ZF by chtěla postupně zaměstnat až 500 lidí. Má koupený pětihektarový pozemek, zastavěná je více než polovina.

Jde o jednu z mála firem na Domažlicku, která expanduje. "Je tu problém sehnat práci. Silný investor s pobočkami po celém světě si umí i v této nelehké době poradit a lidi zaměstnat," řekl Horák. Firma by se měla stát s EvoBusem Holýšov největší strojírenskou továrnou na Domažlicku. Jde o prvního investora v průmyslové zóně na hlavním tahu Plzeň - Domažlice - hranice s Německem. Je tam ještě volných 15 hektarů, většinou soukromých. Po ukončení hospodářské krize čeká město, zejména díky ZF, zájem dalších investorů. První část továrny na nápravy pro bagry a nakladače se 40 lidmi otevřela ZF Friedrichshafen AG v září 2009. Skupina má ve světě zaměstnáno téměř 60.000 lidí.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK