Britští maloobchodníci Carphone a Dixons se dohodli na fúzi

15.05.2014 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Londýn 15. května (ČTK) - Britské maloobchodní společnosti Carphone Warehouse a Dixons Retail se dohodly na fúzi. Transakce v hodnotě 3,8 miliardy liber (128 miliard Kč) podle agentury Reuters vytvoří silného evropského prodejce mobilních telefonů a elektrospotřebičů. Dixons provozuje v České republice řetězec Electro World.

Generální ředitel společnosti Dixons Sebastian James podle internetového serveru BBC uvedl, že fúze by neměla vést k žádnému zavírání poboček. Dodal však, že ve sloučené skupině počítá se zrušením zhruba dvou procent pracovních míst.

Sloučená skupina s názvem Dixons Carphone bude zahrnovat téměř 3000 obchodů. Akcionáři společnosti Carphone v ní budou vlastnit poloviční podíl, stejně jako akcionáři firmy Dixons.

Spojení podniků by mělo přinést například nižší náklady. Agentura Reuters navíc upozorňuje na čím dál větší propojení chytrých telefonů a tabletů s elektrospotřebiči, jako jsou například televizory. Carphone je největším nezávislým prodejcem mobilů v Evropě a Dixons je druhým největším evropským prodejcem elektrospotřebičů.

Český řetězec Electro World v únoru uvedl, že se ve fiskálním roce 2012/2013 propadl do ztráty téměř 48 milionů korun. V předchozím roce vykázal mírný zisk 272.000 korun. Tržby společnosti nicméně vzrostly o 7,5 procenta na 3,73 miliardy korun. Electro World otevřel svoji první prodejnu v ČR v roce 2002, na Slovensku působí od roku 2008.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK