Vodafone bojuje proti chystanému sdílení sítí O2 a T-Mobilu

27.04.2014 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 27. dubna (ČTK) - Vodafone chce všemi prostředky bojovat proti oznámenému sdílení mobilních sítí mezi T-Mobilem a Telefónikou. V rozhovoru s ČTK to uvedl nový generální ředitel Vodafonu ČR Baleš Šarma. Současně řekl, že firma bude na českém trhu intenzivně investovat.

Vodafone se kvůli oznámenému sdílení infrastruktury konkurenty obrátil na Český telekomunikační úřad, Úřad pro ochranu hospodářské soutěže i Evropskou komisi. "Regulátoři vždy deklarovali, že chtějí zvýšit počet operátorů na trhu, aby posílili konkurenci ku prospěchu zákazníků. Pokud by ale umožnili takové bezprecedentní sdílení sítí, počet hráčů na trhu by naopak poklesl na dva," uvedl Šarma.

Šéf Vodafonu věří, že regulátoři přistoupí k ochraně trhu rychle. Jinak prý hrozí jeho trvalé poškození a zákazníci i virtuální operátoři budou zbytečně platit za služby více peněz.

"Vodafone je silná společnost, investovali jsme v minulosti i v průběhu aukce kmitočtů, a naše investice se v následujícím roce ještě významně zvýší. V ČR vidíme budoucnost, ale pouze pokud bude na trhu férová konkurence. Sdílení sítí O2 a T-Mobilu tuto konkurenci ohrožuje a pokud regulátoři nezasáhnou, hrozí, že se konkurenční síla jakéhokoliv třetího operátora ztratí," upozornil Šarma.

Telefónica a T-Mobile již loni oznámili sdílení sítí GSM a 3G. Nyní jednají o možné společné výstavbě infrastruktury LTE. Právě v LTE vidí Vodafone prostor pro získávání nových klientů. Loni mu jako jedinému hráči na trhu počet zákazníků klesl zhruba o 100.000 SIM karet na 3,3 milionu. Firma jako jediná na trhu nabídla kombinované mobilní pokrytí sítěmi 3G a LTE, které bylo na konci března dostupné 80 procentům populace a pokrylo i všechny hlavní silniční tahy.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK