Novým předákem ČMKOS se stal šéf svazu KOVO Středula

25.04.2014 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 25. dubna (ČTK) - Novým předsedou Českomoravské konfederace odborových svazů se stal dosavadní šéf nejsilnějšího svazu KOVO Josef Středula. Na příští čtyři roky ho do čela největší odborové centrály v zemi dnes večer v Praze zvolili odboráři, získal 142 z 227 hlasů. Oznámil to šéf volební komise František Dobšík.

Středula porazil svého protikandidáta, dosavadního místopředsedu ČMKOS Václava Pícla. Toho podpořilo 67 odborářů. Osm lidí nevybralo ani jednoho ze obou kandidátů. Deset hlasů bylo neplatných. ČMKOS neměla lídra od podzimu, kdy její tehdejší předák Jaroslav Zavadil po svém zvolení do Sněmovny odešel z funkce. ČMKOS zastřešuje 29 svazů s asi 370.000 členů.

Středula přirovnal odborovou činnost a centrálu k dobře ladícímu orchestru, který by chtěl dirigovat. Pícl uvedl, že jeho rozhodování o kandidatuře nebylo jednoduché. "Zvlášť když dopředu znáte vítěze," řekl po volbě. Chtěl prý vytvořit alternativu.

Odboráři budou volit ještě dva místopředsedy. Po neúspěchu v předsednické volbě se o místopředsednické křeslo uchází i Pícl. Kandiduje také nynější místopředsedkyně ČMKOS Radka Sokolová a šéf odborářských legislativců Vít Samek.

ktk rot

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK