Fitch zlepšil rating Španělska o jeden stupeň na BBB+

25.04.2014 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Madrid 25. dubna (ČTK) - Ratingová agentura Fitch Rating zlepšila hodnocení dlouhodobých závazků Španělska o jeden stupeň na BBB+. Podle agentury se finanční podmínky země zlepšily a ekonomický výhled je méně nejistý.

Finanční výsledky Španělska za poslední dva roky jsou silné a riziko, že španělské banky dále zatíží vládní rozpočet, se snížily, upozornil Fitch v prohlášení. Dlouhodobý výhled země zlepšily podle Fitch ekonomické reformy trhu práce, penzijního systému, fiskálního systému a finančního sektoru, které přijala vláda od začátku krize.

Španělsko patří mezi evropské země nejvíce zasažené finanční krizí. Kolaps realitního trhu v roce 2008 stáhl ekonomiku do recese a vláda musela požádat o pomoc pro svůj bankovní sektor ostatní země v eurozóně, upozornila agentura Reuters.

Míra nezaměstnanosti ve Španělsku je blízko 26 procent. Zemi se však podařilo dostat z recese a výpůjční náklady klesly. Podle odhadu španělské centrální banky v prvním čtvrtletí ekonomika rostla nejrychleji za šest let. Loni ekonomika klesla o 1,2 procenta, ve třetím čtvrtletí se však již dostala z více než dvouleté recese a letos má naopak vzrůst o 1,2 procenta.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK