Zlínské firmě TAJMAC-ZPS loni narostl zisk o 72 pct na 86 mil.Kč

25.04.2014 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Zlín 25. dubna (ČTK) - Zlínskému výrobci obráběcích center a vícevřetenových automatů TAJMAC-ZPS loni narostl zisk na téměř 86 milionů korun, v roce 2012 činil 50 milionů korun. Firma za loňský rok, který ukončuje v září, utržila 1,24 miliardy korun, o rok dříve to bylo jen o 20 milionů více, řekl dnes ČTK finanční ředitel Jan Kurinec.

"Soustředili jsme se na projekty s vyšší přidanou hodnotou, než abychom investovali do zvýšení kapacity a tedy případně růstu tržeb. Volíme stále ještě opatrný přístup k navyšování kapacity, spíše se soustředíme na inovace technologií a růst produktivity práce," uvedl generální ředitel Michele Taiariol.

Celá skupina TAJMAC, kterou v republice tvoří kromě TAJMAC-ZPS také ZPS Slévárna, Tecnimetal CZ, ZPS Mechanika a ZPS Transport, loni utržila 1,94 miliardy korun se ziskem 171 milionů korun.

Situace na trhu se strojírenskými výrobky se podle Kurince loni zlepšila. "Evidujeme oživení nejen v České republice, ale i v teritoriích, kde prodáváme," podotkl Kurinec. TAJMAC-ZPS je nadále zaměřený na export, jde tam 66 procent produkce, loni se však o čtyři procenta zvýšil prodej na domácím trhu. "Není to žádný výrazný trend, ale ukazuje to na dobrou poptávku na domácím trhu, strojírenství se oživilo," poznamenal Kurinec.

Ke klíčovým teritoriím patří Itálie, Německo, USA, Indie a Rusko. "Společně s dalšími dvěma subjekty plánujeme společnou investici do čínské společnosti, která by se měla zaměřit na prodej a doprovodné služby formou servisů našich strojů na území Číny. Dosud nebyla Čína typickým teritoriem, u nižších řad, levnějších obráběcích center, jsme nebyli konkurenceschopní vůči lokální produkci, u těch větších strojů zase nebyla dostatečná poptávka, to se postupně mění. Přibývá firem, které jsou schopny uživit větší stroje, konkurujeme si jen s evropskými nebo japonskými výrobci," řekl Kurinec.

Firma je již na letošní rok vyprodaná, nyní uzavírá kontrakty na rok 2015. "Očekáváme růst tržeb o pět až deset procent," řekl finanční ředitel. Strojírenské firmy však podle jeho slov brzdí krátkodobý výhled.

"Práce nyní je, ale je otázka, zda bude za další tři, pět let. Firmy vnímají, co se stalo v roce 2008 a 2009, jsou opatrnější. Pokud investují, tak v situaci, kdy vědí, že mají práci a jsou schopny vidět na splacení, jsou opatrnější v střednědobých a dlouhodobějších projektech," uvedl Kurinec.

TAJMAC-ZPS zaměstnává 670 lidí, loni přibylo 25 nových míst. Celá skupina dává prácí 1200 lidem, loni se jejich počet navýšil o 60.

Autor článku

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK