Americký dolar posílil díky příznivým údajům o ekonomice USA

24.04.2014 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Londýn 24. dubna (ČTK) - Americký dolar dnes posílil díky překvapivě příznivým údajům o vývoji zakázek na zboží dlouhodobé spotřeby ve Spojených státech. Kurz eura naopak podkopaly výroky šéfa Evropské centrální banky (ECB) Maria Draghiho.

Jednotná evropská měna vůči dolaru oslabila o 0,15 procenta na 1,3795 USD. "Silnější dolar je reakcí na lepší zakázky na zboží dlouhodobé spotřeby," řekl agentuře Reuters analytik Brian Daingerfield ze společnosti Royal Bank of Scotland.

Draghi dnes uvedl, že ECB by mohla spustit širší program nákupu aktiv v případě zhoršení výhledu vývoje inflace v eurozóně. Upozornil, že ECB nyní očekává, že inflace zůstane delší dobu na nízké úrovni. Zdůraznil také, že důležitým faktorem při hodnocení výhledu cenové stability je vývoj směnného kurzu.

Nejnovější Draghiho komentář je zatím nejjasnějším signálem toho, že ECB je připravena pustit se v případě dalšího zhoršení výhledu inflace do programu kvantitativního uvolnění měnové politiky, který znamená tisk nových peněz na nákup aktiv.

pmh ank

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK