Výrobce kloubních implantátů Zimmer za 13 miliard přebírá rivala

24.04.2014 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


New York 24. dubna (ČTK) - Výrobce kloubních náhrad Zimmer Holdings se dohodl na převzetí konkurenčního výrobce ortopedických zařízení Biomet. Obchod mu umožní rozšířit své portfolio produktů pro léčbu kloubů a kostí. Transakce má hodnotu zhruba 13,35 miliardy dolarů (265,4 miliardy Kč), informovala agentura Reuters.

Zimmer za převzetí konkurenčního výrobce zubních implantátů a umělých kloubů a kyčlí Biomet zaplatí 10,35 miliardy dolarů v hotovosti a jeho akcionářům vydá akcie za tři miliardy dolarů. Sloučená společnost se dostane do pozice lídra na tomto trhu, uvedl Zimmer. Jeho akcie dnes před zahájením obchodování na newyorské burze vyletěly vzhůru a přidávaly zhruba 15 procent.

Biomet z burzy v roce 2007 stáhlo konsorcium, které tvoří investiční skupina Blackstone Group, společnost Goldman Sachs Capital Partners a další společnosti. Biomet v březnu předložil dokumenty k primární emisi akcií v USA. Výnosem z tohoto úpisu chtěl splatit dluhy. Mateřská společnost Biometu, skupina Biomet Group, ale od plánů na primární emisi ustoupí, sdělil dnes podle agentury Bloomberg Zimmer.

Dohoda obou společností je nejnovější transakcí za poslední týden, který jsou bohaté na transakce v sektoru zdravotní péče. Švýcarská farmaceutická skupina Novartis v úterý sdělila, že si v rámci mnohamiliardové reorganizace vymění s britskou GlaxoSmithKline některé operace. O víkendu se objevily zprávy, že americký gigant Pfizer oslovil s návrhem na převzetí svého britského konkurenta AstraZeneca.

Autor článku

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK