Rakouská EVN chce jednat s Bulharskem o řešení údajného dluhu

23.04.2014 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Sofia 23. dubna (ČTK) - Rakouská energetická společnost EVN navrhla bulharské energetice NEK řešení otázky svého údajného dluhu vůči ní. NEK tvrdí, že jí EVN a české společnosti ČEZ a Energo-Pro, které v Bulharsku distribuují elektrickou energii, dluží celkem zhruba 350 milionů leva (4,9 miliardy Kč), a bulharský energetický regulátor jim za jeho nesplacení hrozí odebráním licencí. NEK už dříve uvedla, že je s ČEZ ochotna o dluhu jednat.

"EVN Bulgaria dnes předložila NEK návrh na řešení nynějšího obchodního sporu mezi oběma společnostmi," uvedla EVN podle agentury Reuters. Rakouská firma podle bulharských úřadů dluží NEK 216,6 milionu leva. NEK se k vyjádření EVN zatím nevyjádřila.

EVN rovněž požádal regulační úřad, aby znovu odložil své rozhodnutí ohledně odebrání licencí třem zahraničním distribučním společnostem. Úřad zatím plánuje vydat rozhodnutí do 28. dubna.

ČEZ Electro Bulgaria dluží NEK podle úřadu 67,3 milionu leva a na Energo Pro připadá údajný dluh 63,7 milionu leva (893 milionů Kč). Všechny tři firmy ale tvrdí, že nic nedluží. Na počátku dubna uvedly, že se nedopustily žádného porušení bulharského ani evropského práva, a vyzvaly energetického regulátora, aby proces odebírání licence zastavil.

Dlužnou částku měly společnosti zaplatit do 19. března. Vzhledem k tomu, že se tak nestalo, zahájil regulátor proces odnětí licence.

Odebrání licence by bylo další tvrdou ranou pro zahraniční investory v bulharském energetickém sektoru. Ty už zasáhlo rozhodnutí tamní socialistické vlády snížit domácnostem účty za elektřinu.

Autor článku

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK