Cizinci zřejmě budou místo zelené karty dostávat zaměstnaneckou

23.04.2014 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 23. dubna (ČTK) - Cizinci, kteří do Česka přijedou legálně za prací, budou místo takzvané zelené karty dostávat novou zaměstnaneckou. Nebudou tak muset zvlášť žádat o povolení k pobytu. Předpokládá to vládní novela cizineckého zákona, kterou dnes schválil Senát beze změn. Přijetí novely vyžaduje EU. Nyní ji k podpisu dostane prezident.

Novela zavádí podmínky, za kterých může cizinec zaměstnaneckou kartu získat a případně pobírat nějakou sociální podporu. Týkat by se to mělo i jeho rodinných příslušníků. Měli by nárok na některé sociální dávky včetně přídavků na děti, porodného nebo pohřebného.

Ministr vnitra Milan Chovanec (ČSSD) senátorům potvrdil, že podle odhadu ministerstva práce a sociálních věcí by to mohlo stát až jednu miliardu korun ročně. Letos se očekává celkem 30.000 žádostí o kartu, z toho dvě třetiny tvoří žádosti o prodloužení současných povolení.

Zaměstnaneckou kartu bude podle předlohy vydávat ministerstvo vnitra, a to výhradně na pracovní místa k tomu určená a evidovaná ministerstvem práce a sociálních věcí. Cizinci nebudou muset žádat zvlášť o povolení k zaměstnání a k pobytu, ale podají žádost pouze jednu. Návrh počítá se zrušením takzvaných zelených karet, které nyní slouží jako povolení k pobytu za účelem zaměstnání. Naopak modrá karta, která slouží k zaměstnání vysoce kvalifikovaných cizinců v ČR, by měla zůstat v platnosti.

Nová právní úprava by měla podle autorů novely přinést zjednodušení pro zaměstnavatele, cizince i úředníky. Zavedením zaměstnanecké karty údajně odpadne úřadům část agendy týkající se vydávání povolení k zaměstnání.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK