Akcie v USA díky hospodářským výsledkům rostly, dolar mírně klesl

23.04.2014 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


New York 23. dubna (ČTK) - Akcie ve Spojených státech v úterý posílily. Náladu na trhu podpořily příznivé výsledky hospodaření některých firem. Dařilo se hlavně technologickým společnostem a firmám ze zdravotnického sektoru.

Index Dow Jones v závěru obchodování stoupl o 65,12 bodu, tedy 0,4 procenta, na 16.514,37 bodu. Širší index Standard & Poor's 500 posílil o 7,66 bodu, neboli 0,41 procenta, na 1879,55 bodu. Index technologického trhu Nasdaq vzrostl o 39,91 bodu, čili 0,97 procenta, na 4161,45 bodu.

Videoslužba Netflix zpevnila o sedm procent díky zprávě o růstu počtu předplatitelů. Stoupla i sociální síť Facebook díky lepšímu hodnocení jejích akcií analytiky Credit Suisse. Výsledky hospodaření pomohly vzhůru pojišťovně Travelers a strojírenské firmě United Technologies. Naopak McDonald's kvůli poklesu zisku a prodeje v amerických restauracích otevřených nejméně rok oslabil o 0,4 procenta.

Index S&P zdravotnického sektoru stoupl o jedno procento. Akce firmy Allergan zpevnily o 15,2 procenta díky zprávě, že firma Valeant a investor William Ackman mají o Allergan zájem.

Doposud zveřejnilo výsledky hospodaření 20 procent firem z indexu S&P, z toho 63 procent jich překonalo očekávání analytiků u zisku a 51 procent u příjmů. Analytici však v poslední době většinou své prognózy snížili. Očekává se, že za první čtvrtletí celkový zisk firem stoupl o 1,1 procenta, na počátku roku však analytici čekali za první čtvrtletí celkový růst zisku o 6,5 procenta.

Dolar kvůli změnám pozic investorů po jeho dvoutýdenním růstu mírně oslabil. Americkou měnu téměř neovlivnila nejnovější statistika, podle které prodej starších domů v USA mírně klesl na nejnižší hodnotu za rok a půl, avšak překonal očekávání. Pohyby kurzů byly pouze mírné, protože investoři z Evropy se vraceli z velikonočních prázdnin a na trhu stále přetrvává velká nejistota kolem toho, zda Evropská centrální banka zavede další stimulační opatření. Případné zavedení dalších stimulů by znamenalo pokles eura.

V závěru obchodování euro vůči dolaru mírně stouplo o 0,03 procenta na 1,3804 USD a nepatrný zisk si připsalo i k jenu, kde skončilo na 141,68 JPY. Kurz dolaru vůči jenu uzavřel beze změny na 102,61 JPY, napsala agentura Reuters.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK