PSK je v insolvečním řízení, podle firmy je návrh šikanózní

18.04.2014 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 18. dubna (ČTK) - Krajský soud v Brně zahájil insolvenční řízení se zlínskou stavební společností PSK - Průmyslové stavby a konstrukce kvůli údajnému dluhu dodavateli. ČTK to zjistila z insolvenčního rejstříku. Firma považuje insolvenční návrh za šikanózní.

Insolvenční návrh podala královéhradecká společnost K.P.I HK, které stavební firma za provedené stavební práce údajně dluží necelých 150.000 korun. Další statisíce podle ní zlínská společnost dluží i dalším dodavatelům. Společnost K.P.I HK proto soud vyzvala, aby stavební firmu ze Zlína poslal do úpadku a na její majetek vyhlásil konkurz.

Stavební společnost se vůči insolvenčnímu návrhu ohradila a označila ho za šikanózní. "Insolvenční dlužník spatřuje v jednání insolvenčního navrhovatele jako věřitele šikanózní jednání, neboť návrh neobsahuje skutečnosti osvědčující úpadek dlužníka. Insolvenčním návrhem věřitel sleduje nepoctivý záměr, poškozující společnost dlužníka," napsal soudu právní zástupce stavební společnosti Miroslav Holotík.

V reakci na zahájení insolvenčního řízení zlínská společnost také uvedla, že stejné společnosti už zaplatila za minulé zakázky takřka 230.000 korun. Odmítla také tvrzení, že zastavila platby. "Splatnost některých plateb je vázána na splatnost plateb investorů. Dlužník platby nezastavil, průběžně své platby hradí všem věřitelům," dodal Holotík.

Firma se brání tím, že podobná praxe je nyní v českém stavebnictví běžná. "Dlužník jako generální dodavatel staveb eviduje ve svých obchodních kontraktech jak množství závazků před nebo ve splatnosti, tak množství pohledávek za svými věřiteli před splatností či po ní. Ve stavebnictví je toho času tato praxe s politováním naprosto standardní," tvrdí stavební společnost s tím, že aktuálně za rok 2014 eviduje ve fakturách takřka 510 milionů korun za nasmlouvané zakázky a dalších 353 milionů korun v zakázkách budoucích.

Zahájení insolvenčního řízení ještě neznamená, že je společnost opravdu předlužená. Soud tak učiní automaticky poté, co zkontroluje formální správnost insolvenčního návrhu. Jeho faktickou oprávněnost zkoumá až v dalším průběhu jednání. V minulosti šikanóznímu insolvenčnímu návrhu čelily například stavební společnosti PSJ, Silnice Čáslav - Holding či Metrostav. Právě jihlavské stavební společnosti PSJ přiřkl loni Městský soud v Praze za neopodstatněný insolvenční návrh náhradu materiální újmy milion korun.

Společnost PSK - Průmyslové stavby a konstrukce patří k větším stavebním firmám, její obrat v roce 2011 přesáhl 800 milionů korun. K významným zakázkám společnosti patří například ceněná restaurace ve zlínském kongresovém centru, muzeum automobilky Škoda v Mladé Boleslavi, sportovní hala v brněnském Králově Poli či nejvyšší dřevěná rozhledná v Evropě - Rozhledna Bohdanka v obci Bohdaneč. Společnost vznikla v roce 1996 v rámci restrukturalizace Společenství PSG jako společnost PSG Monolit Zlín, a.s. Historicky navazuje na stavební oddělení firmy Baťa založené v roce 1924 a poté na Společenství PSG. V roce 2002 se společnost zcela osamostatnila a pokračuje v činnosti pod současným názvem.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK