Čtvrtletní zisk Philip Morris International silně klesl

17.04.2014 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


New York 17. dubna (ČTK) - Zisk nadnárodní tabákové společnosti Philip Morris International v prvním čtvrtletí výrazně klesl. Americkou firmu, která vyrábí cigarety Marlboro a dalších značek v mnoha zemích světa včetně Česka, oslabuje propad prodeje na řadě trhů a v posledním čtvrtletí její výsledky poškodil i nepříznivý vývoj kurzu dolaru. Vyplývá to z dnešního sdělení společnosti.

Čistý zisk Philip Morris International se snížil meziročně o 12 procent na 1,88 miliardy dolarů (37,3 miliardy Kč). Tržby společnosti klesly o zhruba devět procent na 6,9 miliardy USD. Zisk na akcii očištěný od jednorázových položek ale dosáhl 1,19 USD a o tři centy překonal odhady analytiků, uvedla agentura AP. Akcie firmy po zprávě mírně posílily.

Celkový odbyt skupiny klesl za čtvrtletí o čtyři procenta na 196 miliard cigaret. V regionu východní Evropy, Středního východu a Afriky se prodalo o sedm procent cigaret méně v důsledku zvýšení spotřebních daní v Rusku a zesíleného pašování a nelegálního prodeje. V zemích Evropské unie odbyt klesl o téměř tři procenta, v Asii o 2,5 procenta a ve firemním regionu Latinské Ameriky a Kanady se snížil o pět procent.

Kuřáci čelí po celém světě rostoucím zvýšeným daním, zákazům, protikuřáckým kampaním a sociálnímu stigmatu, dopad těchto faktorů na poptávku je ale ve světě obecně méně výrazný než ve Spojených státech. Firma kompenzuje pokles odbytu zvyšováním cen a snižováním nákladů.

Philip Morris International je druhým největším prodejcem cigaret na světě po čínském státním podniku China National Tobacco Corp. Jeho americkým partnerem je Philip Morris USA, jehož vlastní společnost Altria. Ta oddělila mezinárodní aktivity Philip Morris do samostatné firmy v roce 2008.

České dceřiné firmě Philip Morris se sídlem v Kutné Hoře loni klesl čistý zisk o 8,8 procenta na 2,2 miliardy korun. Tržby bez spotřební daně a DPH meziročně klesly o 1,5 procenta na 12,8 miliardy Kč. Objem domácího odbytu klesl o sedm procent na osm miliard kusů cigaret, na Slovensku se snížil o 2,3 procenta na 3,6 miliardy. Vývoz klesl o 4,9 procenta na 18,4 miliardy kusů cigaret.

Autor článku

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK