Zisk průmyslových divizí General Electric výrazně vzrostl

17.04.2014 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


New York 17. dubna (ČTK) - Celkový zisk největšího amerického konglomerátu General Electric (GE) v prvním čtvrtletí klesl, protože ziskovost společnosti před rokem jednorázově zvýšily příjmy z prodeje mediální dceřiné společnosti NBC Universal. Zisk průmyslových divizí, na něž se nyní GE koncentruje, ale výrazně vzrostl, plyne z dnešních údajů společnosti.

Čistý zisk celé GE klesl na tři miliardy dolarů (zhruba 60 miliard Kč) z úrovně 3,5 miliardy USD o rok dříve. Celkové tržby společnosti se snížily o dvě procenta na 34,2 miliardy USD.

Zisk na akcii očištěný od jednorázových položek meziročně klesl o 15 procent na 33 centů, o jeden cent ale překročil průměrný odhad analytiků dotázaných agenturou Reuters. Akcie GE díky tomu posílily o dvě procenta.

Provozní zisk z průmyslových operací GE se zvýšil o 12 procent. Ziskovost rostla v sektorech energetiky, zařízení pro těžbu ropy a plynu i v letectví, zhoršily se jen výsledky divizí dopravních zařízení a zdravotnické techniky. Tržby průmyslových divizí vzrostly o osm procent.

Šéf GE Jeff Immelt chce po prodeji NBC Universal společnost ještě více zaměřit na tradiční průmyslové obory a omezit její závislost na finanční divizi GE Capital. Immelt má rovněž v plánu zlepšit ziskové marže a srazit administrativní náklady.

Vyhlídky světové ekonomiky, v níž GE působí, jsou podle společnosti příznivé. Aktivity skupiny v Evropě si vedly lépe, než se čekalo, a v březnu se z útlumu probraly americké aktivity. Na rozvojových trzích pokračoval podle GE silný růst.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK