Firma zastavila projekt kontroverzní bioplynové stanice v Jičíně

15.04.2014 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Jičín 15. dubna (ČTK) - Společnost Orchideus zastavila projekt stavby kontroverzní bioplynové stanice v Jičíně. ČTK to dnes oznámil jednatel a spolumajitel firmy Orchideus Vojtěch Drahoňovský. Projekt stavby zařízení na zpracování bioodpadů a výroby elektřiny a tepla v bývalé jičínské mlékárně vzbudil odpor části veřejnosti, proti se postavila i radnice. Investor obavy kritiků odmítal.

Orchideus podle Drahoňovského při svém rozhodnutí zastavit projekt zvážila délku 39 měsíců trvajícího územní řízení o umístění stavby, postoj města, lidí v Jičíně, údajnou závislost stavebního úřadu na místní samosprávě a realitu podnikání v Jičíně. "Poté jsme jako jednatelé a společníci dospěli ke shodě za těchto okolností a míře vyčerpání přípravy projektu bioplynové stanice utlumit. Dnes jsme požádali stavební úřad o přerušení vedeného územního řízení," uvedl Drahoňovský.

Projekt takového typu podle něj přijde na řadu možná za deset až 15 let. "Ač se projekt v Jičíně setkal s malým pochopením, věříme, že podobné projekty měnící bioodpady na energii v městech České republiky budou vznikat," uvedl.

Žádost o vydání rozhodnutí o umístění stavby podala firma Orchideus poprvé na konci roku 2010. Jičínský stavební úřad následně stavbu stanice dvakrát zamítl, ale firma se vždy úspěšně odvolala ke krajskému úřadu. Naposledy kraj věc k novému projednání do Jičína vrátil v březnu 2013. Firma pak do prosince doplňovala podklady potřebné k dalšímu řízení. Nyní úřad stavbu stanice projednával potřetí, jedním z posledních úkonů bylo veřejné projednání záměru 7. dubna.

Dosud stavební úřad zastával názor, že stavba stanice není v souladu s územním plánem města. Firma Orchideus však byla přesvědčena o opaku. Stavební úřad podle ní prý chybně hodnotil bioplynovou stanici jako zařízení na zpracování odpadu. Stanice je podle firmy výrobnou energie, která územnímu plánu odpovídá. Již v roce 2010 dostal projekt od kraje souhlasné stanovisko k posouzení vlivu stavby na životní prostředí (EIA).

Bioplynová stanice by měla ročně zpracovávat 21.000 tun bioodpadů z celého regionu. Náklady na vybudování se odhadovaly na 140 milionů korun.

Vedení města argumentovalo tím, že stanice bude zdrojem zápachu, rizikem přenosu infekcí a dopravní zátěže. Někteří politici tvrdili, že se Jičín, známý jako pohádkové město, stane "žumpou kraje". Proti stavbě ve městě vznikly tři petice. Investor obavy odpůrců odmítal. Argumentoval tím, že zařízení bude moderní technologií s uzavřeným procesem fermentace bez odvodu plynných látek do ovzduší.

Projekt stanice se stal i součástí předloňských bojů o vedení radnice. Tehdejší starosta Martin Puš (ODS) těsně před svým odvoláním z čela města v červnu 2012 prohlásil, že důvodem pro jeho sesazení je podnikatelský projekt stanice, proti které se postavil. Opozice Puše tehdy kritizovala za některé údajně předražené projekty, například stavby kanalizace na Jičínsku, koupaliště a zimního stadionu. Puš jakékoliv pochybení u těchto zakázek odmítal.

Autor článku

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK