Tržby kunovické Aircraft Industries loni přesáhly dvě miliardy Kč

15.04.2014 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Kunovice (Uherskohradišťsko) 15. dubna (ČTK) - Tržby výrobce letadel Aircraft Industries z Kunovic na Uherskohradišťsku loni přesáhly dvě miliardy korun. Společnost prodala plánovaných 20 letadel, řekla dnes novinářům generální ředitelka Ilona Plšková. Letos firma podle ní plánuje tržby zhruba za 1,7 miliardy korun. Chce vyrobit 16 a prodat 17 letadel

"Dařilo se nám, protože jsme splnili náročný plán. V tržbách jsme se dostali ke krásnému číslu 2,086 miliardy korun, což se nám opravdu už dlouho nepodařilo," uvedla Plšková. Aircraft Industries loni prodala deset letadel vyrobených v roce 2012 a stejný počet letounů vyrobených v roce minulém. Celkem firma vyrobila 13 letounů, zbylé tři prodala letos.

Přesná výše loňského zisku ještě není známa, ale měla by se pohybovat kolem 154 milionů korun, uvedla Plšková. Čísla jsou výrazně lepší než v minulých dvou letech. V roce 2012 firma prodala jen šest letadel, vykázala tržby 768,8 milionu a zisk 4,74 milionu Kč. V roce 2011 společnost prodala 12 letounů, utržila 1,122 miliardy korun a měla zisk 19,44 milionu Kč.

V tomto roce z Kunovic zatím odletěly tři stroje, do Francouzské Guyany, do Jižní Afriky a do Ruska, které je hlavním odběratelem kunovických letounů. Loni ruští zákazníci odebrali 17 z celkových 20 prodaných letadel. Zbylá tři mířila na Slovensko, do Alžíru a do Francouzské Guyany. Letos by společnost chtěla poprvé dodat letadlo i do Nepálu.

Aircraft Industries je největším českým výrobcem civilní letecké techniky. Navazuje na téměř osmdesátiletou tradici závodu na leteckou výrobu v Kunovicích. Společnost na konci loňského roku zaměstnávala 933 lidí, o rok dříve to bylo 874. Letos hodlá přijmout dalších 75 pracovníků. Stoprocentním majitelem firmy je od loňského srpna ruský průmyslový holding UGMK.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK