Ruské akcie i rubl výrazně oslabují kvůli napětí na Ukrajině

14.04.2014 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Moskva 14. dubna (ČTK) - Ruské akciové trhy zahájily týden výrazným poklesem poté, co se během víkendu vystupňovalo napětí na Ukrajině. Dolů zamířil rovněž ruský rubl. Akciový index moskevské burzy MICEX klesl o 1,2 procenta na 1346 bodů. Index burzy RTS, kde se ceny akcií stanovují v dolarech, se propadl o dokonce o 1,9 procenta na 1178 bodů.

Rubl vůči dolaru oslabil o procento na 36 RUB a vůči euru o 0,7 procenta na 49,83 RUB, napsala agentura Reuters. "Eskalace (napětí na Ukrajině) prudce zvyšuje riziko občanské války na Ukrajině," uvedli analytici společnosti Bank of America Merrill Lynch. "Celý tento vývoj je jasně negativní pro trh a obnovuje obavy z další vlny sankcí (vůči Rusku) ze strany Západu," dodali.

Proruští ozbrojenci v sobotu obsadili další úřední budovy ve východukrajinském Slavjansku a v několika další městech regionu. Ukrajinský prozatímní prezident Oleksandr Turčynov v neděli oznámil, že Kyjev zahajuje "rozsáhlou protiteroristickou operaci" za účasti armády s cílem bránit Ukrajinu před ruskou agresí. Dnes ráno vypršelo ultimátum, které dal prezident proruským ozbrojencům, aby výměnou za amnestii složili zbraně a uvolnili obsazené státní úřady.

pmh ank

Autor článku

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK