Objem veřejných stavebních zakázek do března vzrostl o 84,6 pct

09.04.2014 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 9. dubna (ČTK) - Praha 9. dubna (ČTK) - Stavební firmy získaly v letošním prvním čtvrtletí od veřejné správy zakázky za celkem 26,4 miliardy korun, což je meziročně o 84,6 procenta více. Obrátil se tak trend z posledních let, kdy objem zakázek klesal, loni meziročně o 31,4 procenta, předloni o osm procent. Vyplývá to z analýzy inženýrské a poradenské společnosti ÚRS Praha, kterou má ČTK k dispozici.

Hodnota zadaných zakázek na pozemní stavby, tedy hlavně na budovy, za čtvrtletí vzrostla meziročně o 102,2 procenta na 6,5 miliardy korun. Objem zakázek na inženýrské stavby také stoupl, a to o 79,5 procenta na 19,86 miliardy korun.

"Vysoký meziroční nárůst hodnoty zadaných zakázek v prvním čtvrtletí je dán nízkou srovnávací základnou prvního čtvrtletí 2013, kdy byly zadáno pouze 12,9 procenta z celkové hodnoty zadaných zakázek v roce 2013," upozornil ředitel pro inženýrskou činnost ÚRS Praha Zdeněk Kunc. Ve srovnání se čtvrtým čtvrtletím 2013 klesla celková hodnota zakázek zadaných od ledna do března 2014 o 7,1 procenta, přičemž u zakázek na pozemní stavby klesla o 29,7 procenta a naopak u zakázek na inženýrské stavby stoupla čtyři procenta.

Statistiku ovlivnila novela zákona o veřejných zakázkách platná od letošního ledna. Ta zvýšila limit pro zveřejňování podlimitních stavebních zakázek z původních třech milionů bez DPH na dvojnásobek. "Proto mohl být srovnatelný meziroční růst počtu a hodnoty zadaných zakázek v prvním čtvrtletí 2014 ještě vyšší, reálně se tento metodický vliv s ohledem na postup zadávacích řízení projeví až v následujících měsících," dodal Kunc.

Největší objem veřejných zakázek získala společnost Skanska, která vyhrála deset tendrů za 2,18 miliardy korun. Z dalších 411 milionů korun bude mít podíl díky sdružení s jinými firmami.

Mezi zadavateli zakázek vzrostl podíl měst a obcí na celkové hodnotě zakázek o 2,4 procentního bodu, hodnota jimi vypsaných zakázek se zvýšila o 97,1 procenta na 9,9 miliardy korun. U vládního sektoru hodnota meziročně vzrostla o 131,2 procenta na 14,5 miliardy korun a u ostatních zadavatelů naopak klesla o 23,3 procenta na dvě miliardy korun. Největší objem zakázek zadala Správa železniční dopravní cesty (SŽDC); šlo o celkem 23 zakázek za 7,2 miliardy korun.

Hodnotu jedné miliardy korun přesáhly tři zakázky, dvě z nich vypsala právě SŽDC. Šlo o část modernizace plzeňského nádraží za dvě miliardy, kterou provádí společnost Skanska, a revitalizace trati České Budějovice - Volary, kterou s cenou 1,6 miliardy získala společnost AŽD Praha. Největší zadanou veřejnou zakázkou však v prvním čtvrtletí bylo zdvojení elektrického vedení zadané společností ČEPS, kterou za 2,7 miliardy korun získalo sdružení společností GA Energo technik, Elektrotrans a Elcon Bratislava.

Autor článku

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK