MZe hledá šéfy pozemkového úřadu a zkušebního ústavu

08.04.2014 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 8. dubna (ČTK) - Ministerstvo zemědělství (MZe) vypsalo výběrová řízení na místa ředitelů Státního pozemkového úřadu (SPÚ) a Ústředního kontrolního a zkušebního ústavu zemědělského (ÚKZÚZ). Uchazeči o posty se mohou hlásit na personální odbor ministerstva do 28.dubna. Noví šéfové by měli nastoupit do čela organizací začátkem července. MZe o tom dnes informovalo v tiskové zprávě.

Řízením pozemkového úřadu byl po odvolání Petra Šťovíčka začátkem března dočasně pověřen Martin Vrba. Šéfa kontrolního a zkušebního ústavu Zdeňka Macha odvolal Jurečka 4. března a výkonem funkce dočasně pověřil Jaroslava Staňu.

"Ministerstvo zemědělství vyhlásilo otevřené výběrové řízení, do kterého se může přihlásit každý, kdo splňuje požadovaná kritéria. Důležité je především, aby to byl odborník v daném oboru," uvedl ministr zemědělství Marian Jurečka.

Uchazeči o pozice ředitele mají mít dle požadavků ministerstva ukončené magisterské či vyšší studium odpovídajícího směru, minimálně desetiletou praxi v oboru a pětiletou v řídící funkci. Kromě jazykových a dalších požadavků musí společně s přihláškou do výběrového řízení poslat také návrh systému řízení organizace včetně koncepce jejího rozvoje.

Státní pozemkový úřad spravuje a prodává státní zemědělský majetek. Vznikl na základě zákona k 1. lednu 2013. Jeho vytvořením se v jedné instituci spojily agendy vykonávané do té doby Pozemkovým fondem ČR a soustavou pozemkových úřadů. Jako důvod ke zřízení úřadu uvedla vláda úsporu administrativních nákladů a agend. Šťovíček byl v čele úřadu od jeho vzniku.

Významnou část agendy pozemkového úřadu tvoří církevní restituce, které ve vládní koalici působí spory. Církve mají dostat nemovitosti za 75 miliard korun a finanční náhrady ve výši 59 miliard korun.

ÚKZÚZ je správní úřad s centrálou v Brně a regionálními pracovišti. Jeho činnost stanovují předpisy Evropských společenství a zvláštní zákony, například zákon o vinohradnictví a vinařství, o krmivech, o oběhu osiva a sadby, o ochraně chmele nebo o hnojivech. Ústav mimo jiné vykonává odborné činnosti podle zákona o ÚKZÚZ a je také pověřen dělat úřední kontroly v oblasti ekologického zemědělství.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK