Airbus letos v zakázkách letadel silně zaostává za Boeingem

04.04.2014 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Paříž 4. dubna (ČTK) - Evropský výrobce letadel Airbus v letošním prvním čtvrtletí v nových zakázkách silně zaostal za svým americkým konkurentem Boeing. Airbus dnes oznámil, že do března získal 158 nových zakázek a v čistém vyjádření po odečtení zrušených objednávek mu zůstaly kontrakty na dodávky 103 letadel. U Boeingu si zákazníci objednali v hrubém vyjádření 275 letadel a po rušení jich zbylo 234.

Boeing překonal svého rivala zejména díky zakázce na 61 letounů od letecké společnosti Air Canada, která tímto kontraktem změnila dodavatele. Airbusu se sice podařilo odblokovat zakázku na 27 letadel pro Čínu, to ale bylo méně, než se čekalo. Airbusu navíc několik zákazníků zakázky odřeklo.

Boeing zůstal lídrem sektoru velkých dopravních letadel ve výrobě a dodávkách zákazníkům. Americká firma dodala 161 letounů, což je o 20 více, než kolik jich dodal Airbus.

Airbus loni dodal zákazníkům po celém světě rekordních 626 letounů, Boeing 648. Airbus byl ale úspěšnější co do zakázek, jichž získal rekordních 1619 proti 1531 hrubým objednávkám Boeingu.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK