Exportéři: Vývoz ČR by letos mohl vzrůst o 13 pct na 3,5 bil. Kč

03.04.2014 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Mladé Buky (Trutnovsko) 3. dubna (ČTK) - Vývoz z České republiky do zahraničí by mohl letos vzrůst přibližně o 13 procent na 3,5 bilionu korun z loňských zhruba 3,1 bilionu korun. Přebytek obchodní bilance by mohl vzrůst z loňských 351 miliard korun na novou rekordní úroveň kolem 380 miliard. Na dnešním Exportním fóru v Mladých Bukách na Trutnovsku to ČTK řekl místopředseda Asociace exportérů Otto Daněk.

 

Růst vývozu by podle něj měl nadále táhnout export autodílů a dopravních prostředků, který loni zajistil 54 procent vývozu. "Z tohoto pohledu vysoké závislosti na jednom odvětví je český export zranitelný," upozornil Daněk. Podobně riziková je podle něj vysoká teritoriální závislost českého exportu na Německu, kde loni skončilo 31 procent českého exportu. S výrazným odstupem za Německem loni následovaly Slovensko s podílem devět procent a Polsko s šesti procenty.

Podle předsedy Asociace exportérů Jiřího Grunda však zůstane Německo nadále pro české exportéry klíčové. "Protože není jasné, jak se bude dále vyvíjet krize v Rusku a na Ukrajině, význam Německa jako exportní destinace ještě vzroste. Konkurence je tam silná, české firmy musejí přicházet s neotřelými nápady a inovacemi," uvedl Grund.

Exportéři by podle Daňka měli hledat nová teritoria, ale zároveň by neměli opouštět dosavadní odbytiště. "Získávání nových odbytišť je drahé a většinou se neobejde bez účinné pomoci státu," řekl Daněk.

Na konferenci přítomný ministr financí Andrej Babiš (ANO) představil myšlenku, že by se získáváním nových odbytišť mohly Česku pomoci struktury českých exportních firem v cizině. V koordinaci se státem by se podle něj mohla tato síť zahraničních obchodníků využít. Otázkou podle Babiše je, jak by se do této struktury mohla zapojit proexportní agentura CzechTrade. Daněk ministrův návrh označil za dobrou myšlenku. "Taková síť by exportu mohla pomoci. Nevedlo by to k dalším nákladům a dělali by to lidé, kteří to umějí," řekl.

Přebytek obchodní bilance se podle podle Asociace exportérů loni podílel na tvorbě českého hrubého domácího produktu více než devíti procenty a celý export dosáhl hodnoty téměř 82 procent HDP. Daněk připomněl, že k dobrý výsledkům exportu loni pomohla i devalvace koruny provedená Českou národní bankou, která exportérům přinesla asi 30 miliard korun.

Největší obchodní přebytky měla Česká republika loni z obchodu s Německem, Slovenskem a Velkou Británií. Naopak největší pasivní bilanci měla v obchodu s Čínou, Jižní Koreou a Ruskem.

Zdeněk Rychtera dr

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK