MZe: Výběrové řízení na šéfa SPÚ vyhlásíme koncem týdne

01.04.2014 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 1. dubna (ČTK) - Ministerstvo zemědělství (MZe) vyhlásí koncem tohoto týdne výběrové řízení na ústředního ředitele Státního pozemkového úřadu (SPÚ). Na dotaz ČTK to dnes uvedl mluvčí MZe Hynek Jordán. Řízením úřadu byl po odvolání Petra Šťovíčka začátkem března dočasně pověřen Martin Vrba. Mluvčí SPÚ Monika Machtová ČTK potvrdila, že úřad dnes zveřejní informace o personálních změnách na místech náměstků úřadu.

Personální změny ve vedení úřadu avizuje v dnešním vydání deník Právo. Odejít by podle jeho informací měla první náměstkyně a bývalá poslankyně za ODS Veronika Nedvědová i ekonomická náměstkyně Pavla Hůlová. Počet náměstků by ze současných dvou měl vzrůst na čtyři.

Jurečka na konci února odvolal Šťovíčka poté, co mu prý nedokázal uspokojivě vysvětlit informace o jeho návštěvě na narozeninách vlivného lobbisty Iva Rittiga. Podle TV Nova daroval Rittigovi k narozeninám obraz, na němž je lobbista zobrazen jako bůh Zeus. Od Šťovíčkova odvolání řídila úřad jeho první náměstkyně Veronika Nedvědová. Podle dřívějšího Jurečkova vyjádření však byly její kompetence omezené a pro jejich posílení bylo potřeba někoho řízením oficiálně pověřit.

Šťovíček poté v prohlášení zaslaném ČTK uvedl, že obraz byl míněn jako recese a nešlo o drahé umělecké dílo. "Podobný obraz jsem ostatně věnoval i jiným osobám při podobných příležitostech. Z oslavy narozenin, kde bylo odhadem více než 150 dalších lidí, jsem po chvíli odešel," řekl Šťovíček. Rittig je obviněn z praní špinavých peněz v kauze jízdenek pro pražský dopravní podnik.

Významnou část agendy pozemkového úřadu tvoří církevní restituce, které ve vládní koalici působí spory. Církve mají dostat nemovitosti za 75 miliard korun a finanční náhrady ve výši 59 miliard korun.

Státní pozemkový úřad spravuje a prodává státní zemědělský majetek. Vznikl na základě zákona k 1. lednu 2013. Jeho vytvořením se v jedné instituci spojily agendy vykonávané do té doby Pozemkovým fondem ČR a soustavou pozemkových úřadů. Jako důvod ke zřízení úřadu uvedla vláda úsporu administrativních nákladů a agend. Šťovíček byl v čele úřadu od jeho vzniku.

mjr rot

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK