Cizinci asi budou místo zelené karty dostávat zaměstnaneckou

26.03.2014 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 26. března (ČTK) - Sněmovna dnes schválila novelu, podle níž by cizinci, kteří do Česka legálně míří za prací, mohli místo tzv. zelené karty získat novou zaměstnaneckou. Nemuseli by zvlášť žádat o povolení k pobytu. Předloha míří k posouzení do Senátu.

Zaměstnaneckou kartu bude podle předlohy vydávat ministerstvo vnitra, a to výhradně na pracovní místa k tomu určená a evidovaná ministerstvem práce a sociálních věcí. Novela měla být podle unijního požadavku přijata už do 25. prosince.

Pokud bude předloha platit, nebudou muset cizinci žádat zvlášť o povolení k zaměstnání a k pobytu, ale podají žádost pouze jednu. Návrh počítá se zrušením takzvaných zelených karet, které nyní slouží jako povolení k pobytu za účelem zaměstnání. Naopak modrá karta, která slouží k zaměstnání vysoce kvalifikovaných cizinců v ČR, by měla zůstat v platnosti.

Nová právní úprava by měla podle autorů novely přinést zjednodušení pro zaměstnavatele, cizince i úředníky. Zavedením zaměstnanecké karty údajně odpadne úřadům část agendy týkající se vydávání povolení k zaměstnání. "Lze předpokládat, že ročně ubude cca 47.000 správních řízení vedených Úřadem práce, nicméně podstatná součást tohoto řízení, tedy test trhu práce, bude Úřadem práce nadále prováděna pro účely vydání zaměstnanecké karty," uvedlo vnitro v předkládacím materiálu.

Při druhém čtení novely vyvolal debatu pozměňovací návrh šéfa hnutí Úsvit Tomia Okamury na zrušení nároku na sociální dávky pro cizince, kteří ztratili práci, a pro jejich rodinné příslušníky. Podle Okamury není žádoucí, aby takoví cizinci v Česku dále byli. Poslanci z některých jiných stran hovořili o populismu a xenofobii. Protože se Okamura ke svému pozměňovacímu návrhu nakonec nepřihlásil, dnes o něm poslanci nehlasovali.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK