Ruské akcie prudce klesají kvůli obavám z hospodářských sankcí

21.03.2014 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Moskva 21. března (ČTK) - Ruské akcie dnes prudce oslabují kvůli obavám, že západní země uvalí na Rusko hospodářské sankce kvůli jeho postupu vůči Ukrajině. Index moskevské burzy MICEX kolem 8:20 SEČ vykazoval pokles o tři procenta na 1281 bodů, napsala agentura Reuters.

Americký prezident Barack Obama ve čtvrtek uvedl, že Washington zvažuje sankce na klíčová odvětví ruské ekonomiky v případě eskalace konfliktu na Ukrajině. Pokud bude Moskva situaci na Ukrajině dále destabilizovat, hodlá sáhnout k hospodářským sankcím také Evropská unie. "(Obama) otevřel Pandořinu skříňku plnou sankcí," uvedl analytik Oleg Šagov ze společnosti Promsvjazbank.

Washington a Brusel ve čtvrtek rozšířily sankce proti vybraným ruským představitelům. Terčem amerických sankcí se stala také banka Rossija, což vedlo k prudkému poklesu akcií ruského bankovního sektoru. Výrazné ztráty však zaznamenaly také akcie podniků z jiných odvětví, včetně plynárenské společnosti Gazprom a ropné firmy Lukoil.

K poklesu na ruském akciovém trhu přispělo rovněž rozhodnutí ratingových agentur Fitch a Standard & Poor's zhoršit výhled hodnocení úvěrové spolehlivosti Ruska ze stabilního na negativní. Důvodem jsou obavy z dopadů ukrajinské krize na ruskou ekonomiku.

Kurz ruského rublu dnes na rozdíl od akcií stagnuje poté, co ve čtvrtek v reakci na zprávu o amerických sankcích utrpěl těžké ztráty. Vůči euru vykazoval rubl kolem 8:20 SEČ pokles o pouhých 0,1 procenta na 50,16 RUB, napsala agentura Reuters.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK