Kraj: Rozšíření Škody v Kvasinách sníží nezaměstnanost

14.03.2014 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Kvasiny (Rychnovsko) 14. března (ČTK) - Rozšíření závodu Škody Auto v Kvasinách na Rychnovsku, které dnes automobilka oznámila, by mělo pomoci snížit nezaměstnanost v celém hradeckém kraji a zvýšit kupní sílu v regionu. ČTK to řekl náměstek hradeckého hejtmana pro rozvoj Otakar Ruml (KSČM). Automobilka bude v závodě Kvasiny vyrábět nový vůz typu SUV. Produkce vozu přinese stovky pracovních míst, investice se budou pohybovat v miliardách korun.

Ruml připomněl, že v poslední době nezaměstnanost v kraji výrazně vzrostla na 7,7 procenta a bez práce je asi 29.000 lidí. "Je to vynikající příležitost, jak nezaměstnanost zas vrátit směrem dolů. Zvýší se i tržní schopnost obyvatel utrácet, to přispěje k rozvoji služeb v oblasti," řekl Ruml k investici automobilky.

Náměstek věří, že Škoda i její subdodavatelé v kraji nové zaměstnance seženou. "Naši občané si již zvykli na to, že se za prací musí dojíždět," řekl. Kraj se podle něj bude snažit pomoci například posílením autobusových linek. Pomoci by mohl i s budování infrastruktury pro bytovou výstavbu se stavbou školek a škol. Podle odhadu ředitele krajského úřadu práce Martina Horáka by v rozšířených Kvasinách a u subdodavatelů mohlo vzniknout 1000 až 1500 pracovních míst.

V dopravě vidí Ruml hlavní problém ve výstavbě nové silnice přes směrem na Nové Město nad Metují a Náchod. "Vyřešení dopravy by mělo jít souběžně s budováním automobilky," řekl Ruml. Připomněl, že již při nedávném rozvoji zóny Kvasiny-Solnice se řada silnic opravila či postavila. Stát spolu s krajem v letech 2005 až 2012 do zóny investoval asi 1,5 miliardy korun. Největší část peněz šla právě do silnic. Součástí byly například stavba požární stanice v Rychnově, čistírny odpadních vod v Solnici, opravy škol a výstavba jiné veřejné infrastruktury.

Pro rozšíření závodu již Škoda učinila řadu kroků. Zhruba před rokem automobilka po náročných jednáních a složité směně se soukromými majiteli a obcí Kvasiny získala klíčové tři hektary pozemků v sousedství závodu. Celkem by tak měla mít v Kvasinách podle dostupných informací k dispozici pro budoucí investice až 20 hektarů parcel. Jako jedna z prvních staveb by na nich mohla vyrůst nová lakovna.

Nový vůz, zatím pod pracovním názvem Snowman, by se podle některých zdrojů měl v Kvasinách vyrábět od konce příštího roku. Zatím Škoda v Kvasinách vyrábí modely Superb, Yeti a Roomster, ročně závod s 4500 zaměstnanci vyrobí přes 150.000 vozů.

Automobily se v Kvasinách začaly vyrábět na počátku 30. let. Prvním vozem značky Škoda z Kvasin byla v roce 1947 Škoda Superb. V dalších letech k nejznámějším patřily modely Felicia a 110 R Coupé. Po vstupu koncernu Volkswagen do Škody Auto závod prošel zásadní přestavbou za miliardy korun, která vyvrcholila spuštěním výroby nového modelu Superb v roce 2001. Roomster se v Kvasinách montoval v letech 2006 až 2010, pak se přesunul do Vrchlabí, aby se loni do Kvasin vrátil. V roce 2009 Kvasiny začaly vyrábět model Yeti.

Zdeněk Rychtera jpt

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK