Slovenské plynárny SPP se nedostatku plynu neobávají

13.03.2014 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Bratislava/Praha 13. března (ČTK) - Společnost Slovenský plynárenský priemysel (SPP) nemá obavy, že by se v důsledku ukrajinské krize setkala s výpadkem dodávek plynu zákazníkům. Dodávky plynu z Ruska nyní pokračují standardním způsobem, pro případ jejich narušení má ale podnik dostatečné rezervy plynu v podzemních zásobnících. ČTK to dnes řekl mluvčí SPP Peter Bednár.

Mluvčí upozornil, že SPP sice obchoduje na německých trzích s plynem, při těchto obchodních operacích však nedochází k fyzické přepravě plynu, tedy ani k jeho dovozu na Slovensku. Reagoval tak na středeční informace agentury Reuters, že Slovensko v poslední době prudce zvýšilo dovoz plynu z Německa přes české území.

Ruská plynárenská společnost Gazprom dnes uvedla, že nestojí o další plynovou krizi kvůli Ukrajině, která jí za dodávky této suroviny dluží přes 1,8 miliardy dolarů (více než 35 miliard Kč). Gazprom sdělil, že by sice měl právo zadržovat nezaplacený plyn pro Ukrajinu, pokračuje však v dodávkách, aby neohrozil tranzit do Evropy.

Evropa dovozem ruského plynu pokrývá téměř třetinu své poptávky po této strategické surovině. Střety mezi Kyjevem a Moskvou již způsobily vážné narušení dodávek plynu z Ruska přes Ukrajinu do Evropy v letech 2006 a 2009.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK