Odbory začaly chystat volbu nového vedení, přijde Sobotka i Zeman

11.03.2014 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 11. března (ČTK) - Odbory dnes začaly připravovat volbu svého nového vedení, která se uskuteční koncem dubna. Předáka a místopředsedy Českomoravská konfederace odborových svazů (ČMKOS) vybere na svém sjezdu, na který dorazí jak premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD), tak i prezident Miloš Zeman. ČTK to dnes po jednání sněmu ČMKOS řekl místopředseda Václav Pícl.

Největší odborová centrála v zemi nemá lídra od loňského podzimu. Její někdejší předseda Jaroslav Zavadil odešel z funkce po svém zvolení do Sněmovny. Nadále je poradcem hlavy státu. Prezident by také měl dorazit na druhý den jednání odborářského sjezdu, tedy v sobotu 26. dubna. O den dřív na akci zavítá předseda vlády, upřesnil Pícl. Místopředseda také centrálu do řádných voleb vede. Kandiduje i do čela odborů. Jeho protikandidátem je šéf svazu KOVO Josef Středula.

O přípravě voleb dnes jednal odborářský sněm. Prozatím rozhodl, že by se v budoucnu podoba vedení centrály měnit neměla. Předsedovi by měli dál sekundovat dva místopředsedové. Funkci by ráda obhájila dosavadní místopředsedkyně Radka Sokolová. Kandiduje i šéf odborářských legislativců Vít Samek. Pícl řekl, že i on by se o místopředsednický post znovu ucházel, pokud by neuspěl v předsednické volbě.

Sněm dnes mimo jiné chystal materiály, které by měl sjezd projednat. Týkají se třeba plnění programu ČMKOS. Podle Pícla se podařilo odborům v posledních čtyřech letech třeba udržet zákoník práce s ochranou zaměstnanců. Zhruba dvě pětiny pracovníků zastřešují kolektivní smlouvy. Loni se po letech zvýšila minimální mzda, dodal Pícl.

Odborům členů postupně ubývá. Zatímco v roce 2007 konfederace zastřešovala 33 svazů s asi 600.000 členů, teď má 29 svazů s asi 370.000 členů. ČMKOS se proto od letoška snaží získávat nové členy. V regionech představuje svou činnost. Chce si také vychovat výrazné vůdce. Centrála zaměstnance do odborů láká i na výhody. V červnu 2012 spustila slevový portál Odbory Plus. Pokud se na něm odboráři zaregistrují, získají zdarma platební kartu s 500 korunami. Mohou pak mít i různé slevy při nákupech.

Kareřina Krausová mal

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK