Kyperský parlament odmítl privatizační plán požadovaný věřiteli

27.02.2014 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Nikósie 27. února (ČTK) - Kyperský parlament dnes odmítl vládní plány na privatizaci státního majetku, která je podmínkou mezinárodního záchranného programu. Informovala o tom agentura Reuters. Proti privatizaci před parlamentem protestovalo několik stovek lidí. Schválení privatizačního plánu je podle vlády nezbytné k tomu, aby země získala dalších 236 milionů eur (6,5 miliardy Kč) ze záchranného programu. Vláda tvrdí, že tyto peníze potřebuje k odvrácení státního bankrotu.

Kypr se loni v březnu dohodl s mezinárodními věřiteli na záchranném úvěru v celkovém objemu deset miliard eur (273 miliard Kč). V rámci dohody země musela zabavit část vkladů v kyperských bankách a zredukovat svůj přebujelý bankovní sektor.

Zástupci mezinárodních věřitelů tento měsíc v hodnotící zprávě konstatovali, že Kypr plní podmínky záchranného programu podle plánu a jeho vláda si na poli veřejných financí vede lépe, než se předpokládalo.

Podle zprávy Evropské komise, Evropské centrální banky (ECB) a Mezinárodního měnového fondu (MMF) letos kyperská ekonomika klesne o 4,8 procenta a naváže na loňský propad o šest procent. Hospodářský růst by se měl obnovit příští rok, kdy se počítá s růstem hrubého domácího produktu o jedno procento.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK