Zisk nizozemského Aholdu i tržby loni klesly

27.02.2014 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Amsterodam 27. února (ČTK) - Provozní zisk nizozemské maloobchodní skupiny Ahold i provozní marže za loňský rok klesly. Vlastníkovi české sítě Albert se mírně snížily i loňské tržby, sdělila dnes společnost. Ziskovost české divize se ale i přes pokles tržeb zlepšila.

Základní provozní zisk Aholdu loni klesl o 2,3 procenta na 1,38 miliardy eur (37,7 miliardy Kč) a provozní marže se snížila o 0,1 procentního bodu na 4,2 procenta. Čistý zisk vzrostl o 177 procent na 2,54 miliardy eur, z toho ale 1,75 miliardy eur tvořil zisk z prodeje švédské sítě ICA.

Celkové tržby nizozemské společnosti se snížily o 0,2 procenta na 32,6 miliardy eur. Bez zahrnutí vlivu směnných kurzů však o dvě procenta stouply, uvedla firma již minulý měsíc.

Generální ředitel Aholdu Dick Boer sdělil, že firemní výhled pro maloobchodní trh potravin na letošní rok zůstává opatrný. Celková ekonomická situace by se ale měla postupně zlepšovat.

Provozní zisk české pobočky loni stoupl o 11 procent na 30 milionů eur a provozní marže se zvýšila na 2,1 procenta z předloňských 1,8 procenta. Tržby ale celkově klesly o 4,7 procenta na 1,44 miliardy eur a v domácí měně se snížily o 1,5 procenta. Ve čtvrtém čtvrtletí tržby celkově klesly o 7,9 procenta. ziskovost se ale dál zlepšovala a marže narostla na 3,6 procenta.

V České republice Ahold na konci loňského roku provozoval 284 supermarketů a hypermarketů Albert, o dva více než o rok dříve. Předloni byl český Ahold s podílem 9,7 procenta jedničkou na tuzemském trhu rychloobrátkového zboží. Podle dnešního sdělení firmy zůstal loňský podíl řetězce na českém trhu zhruba stejný.

Ahold působí i na Slovensku, loni v listopadu však oznámil, že aktivity v této zemi prodá společnosti Condorum, aby se důsledněji zaměřil na český trh. Transakce má být dokončena v první polovině letošního roku.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK