Cena americké ropy díky vývoji zásob v USA vzrostla

26.02.2014 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Londýn/New York 26. února (ČTK) - Cena americké ropy dnes díky překvapivě malému zvýšení zásob na americkém trhu a dalšímu poklesu zásob v klíčovém překladišti oživila z úterního poklesu. Severomořskému Brentu naopak bránily v růstu obavy z vývoje čínské ekonomiky.

V závěru dne americká WTI posílila o tři čtvrtě dolaru na 102,59 USD za barel. Ropa Brent skončila na 109,52 dolaru, jeden cent nad úterním závěrem.

Zásoby ropy v USA minulý týden stouply o mizivých 68.000 barelů, což bylo výrazně pod odhady analytiků oslovených agenturou Reuters, uvedl dnes vládní Úřad pro energetické informace (EIA). Zásoby ve středozápadním překladišti Cushing klesly o 1,1 milionu barelů. Cenu WTI podpořil i pokles zásob benzinu o 2,8 milionu barelů.

Ropný trh s obavami sleduje vyhlídky ropné poptávky v Číně. Druhého největšího spotřebitele ropy na světě podle pozorovatelů čeká kvůli rekordní úrovni firemní zadluženosti vlna restrukturalizace domácích firem s řadou bankrotů.

Aktuální ceny ropy v dolarech za barel (asi 159 litrů): BURZA TYP KONTRAKT AKTUÁLNÍ CENA PŘEDCHOZÍ ZÁVĚR Londýn - ICE Brent duben 109,52 109,51 New York - Nymex WTI duben 102,59 101,83

Autor článku

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK