APS: V účastnických fondech 3. pilíře bylo loni 91.000 lidí

26.02.2014 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 26. února (ČTK) - Po prvním roce fungování bylo na konci roku 2013 v takzvaných účastnických fondech třetího pilíře penzijního systému 91.000 lidí. ČTK o tom dnes informovala Asociace penzijních společností. V původních penzijních fondech, které jsou označovány jako transformované a k začátku loňského roku již byly pro vstup uzavřené, počet klientů postupně klesá. Koncem roku 2013 v nich bylo 4,87 milionu účastníků penzijního připojištění.

Počet lidí ve třetím pilíři tak meziročně klesl o 190.000. "Je to tím, že se trh postupně vrací k rovnováze, ze které ho vychýlil podzim 2012, kdy se měnily podmínky penzijního připojištění. Lidé brali pobočky penzijních společností útokem, aby získali smlouvu ještě se starými podmínkami. Na konci roku 2012 tak skokově vstoupilo do třetího pilíře velké množství lidí, kteří by do něj normálně vstupovali pozvolně dva až tři roky," uvedl prezident asociace Vladimír Bezděk.

Penzijní společnosti spravovaly koncem roku 2013 ve svých fondech celkem 282,3 miliardy Kč, z toho ve třetím pilíři 281,97 miliardy Kč (280,7 miliardy v transformovaných fondech a 1,27 miliardy ve fondech účastnických) a ve druhém pilíři 346 milionů Kč.

Celkový kumulovaný zisk fondů penzijních společností koncem roku 2013 dosáhl 4,678 miliardy Kč. Na 99 procent zisku zatím vytvořily transformované fondy vzhledem k postupnému a spíše pomalejšímu náběhu nových typů fondů v průběhu loňského roku.

Hospodářský výsledek penzijních společností vykázal celkovou ztrátu 282 milionů Kč. Ztráta, jež se netýká hospodaření fondů, protože majetek penzijních společností a fondů je oddělený, vznikla především v důsledku transformačních nákladů třetího pilíře a zřizovacích nákladů na nové fondy druhého pilíře, jež si vyžádala penzijní reforma. Je to nejhorší výsledek od roku 1995, kdy kumulovaná ztráta v odvětví činila 135 milionů Kč v souvislosti se zřizovacími náklady na zavedení penzijního připojištění se státním příspěvkem.

Příspěvek zaměstnavatele pobíralo ve třetím pilíři ke svému penzijnímu připojištění (transformované fondy) nebo doplňkovému penzijnímu spoření (účastnické fondy) 990.615 účastníků, tedy pětina z celkového počtu. Průměrný příspěvek zaměstnavatele na penzijní připojištění činil 705 Kč měsíčně a na doplňkové penzijní spoření 905 Kč měsíčně.

V transformovaných fondech třetího pilíře tvořily portfolio z 86,7 procenta dluhopisy, z 10,4 procent peníze na účtech včetně termínovaných vkladů, z 1,6 procenta akcie a podílové listy, a z 1,3 procenta ostatní investice.

Nové smlouvy o penzijním připojištění bylo možné uzavírat do 30. listopadu 2012. Od ledna 2013 je možné uzavírat pouze smlouvy o doplňkovém penzijním spoření. Občané se mohou prostřednictvím penzijních fondů připojistit za finančního přispění státu od roku 1994.

Dobrovolné penzijní spoření je jiné především v nutnosti výběru investiční strategie a v neexistenci výsluhové penze. Nové fondy už také neručí za to, aby případný prodělek nesnížil úspory klienta, a nebudou ani vyplácet polovinu naspořených peněz po 15 letech. Naopak nabízí možné vyšší zhodnocení.

Ve druhém pilíři spořilo na penzi ke konci prosince necelých 82.000 lidí. Penzijní společnosti původně očekávaly, že do druhého pilíře vstoupí za první půlrok asi půl milionu lidí.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK