Vedení Repsolu schválilo dohodu o odškodném od Argentiny

25.02.2014 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Madrid 25. února (ČTK) - Správní rada španělské ropné společnosti Repsol dnes schválila dohodu o odškodném za vyvlastnění podílu firmy v argentinském energetickém podniku YPF. Repsol v rámci dohody obdrží od Argentiny zhruba pět miliard dolarů (asi 100 miliard Kč) ve státních dluhopisech. Informovala o tom agentura Reuters.

Španělská firma výměnou za odškodné ukončí veškeré právní kroky proti Argentině. Dohodu ještě musí schválit akcionáři Repsolu a také argentinský parlament.

Argentinská vláda zestátnila YPF v květnu 2012 s odůvodněním, že Repsol neuskutečnil slíbené investice do rozvoje podniku. Zestátnění YPF vyvolalo kritiku ze strany Spojených států, Evropské unie i některých latinskoamerických zemí.

Argentina zprivatizovala YPF v devadesátých letech. Její zestátnění v roce 2012 bylo v Argentině velmi populárním krokem, protože řada Argentinců podlehla představě, že privatizace a další kroky na podporu volného trhu byly příčinou hospodářské krize a státního bankrotu v letech 2001 až 2002.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK