Kvůli mírné zimě začnou zemědělci se setím až o měsíc dříve

25.02.2014 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 25. února (ČTK) - Letošní nezvykle mírná zima výrazně uspíšila jarní práce na polích. Setí jarních plodin by tak na některých místech mohlo začít až o měsíc dříve, než je obvyklé. ČTK to dnes řekl prezident Agrární komory Jan Veleba. Počasí je pro vzcházení ozimů i práce na polích na závěr února nebývale příznivé, v důsledku absence sněhu hrozí však nedostatek vláhy.

"Letos se stalo to, že v podstatě nebyla vůbec žádná zima. Důsledek toho je, že se práce na polích posunou o jeden měsíc dopředu," uvedl Veleba. V současné době již začínají pěstitelé především v nížinách přihnojovat porosty ozimých obilovin a řepky. "V nížinách se začíná chystat půda na setí a začne se sít," podotkl.

Veleba prý nepamatuje, že by jarní práce začínaly v únoru. Ozimy jsou podle něj v dobré kondici. Protože až na výjimky neležel na polích sníh, obávají se pěstitelé o dostatek vláhy. "Nebyl žádný sníh, takže vláha bude někde na 50 procentech," podotkl Veleba. Dodal, že klíčové bude množství dešťů v následujícím období.

Také podle předsedy Asociace soukromého zemědělství Josefa Stehlíka je aktuální počasí pro aktuální roční období netypické. "Určitě počasí přispěje k rychlému nástupu jarních prací, to jak se bude dále vegetace vyvíjet, nelze nyní moc předpovídat," řekl Stehlík. Pokud podle něj bude alespoň vláhově průměrné jaro, bude včasné setí spíše k dobru budoucí sklizně. "Také vláhový deficit především na západě území i díky mimořádně silným dešťům v minulém roce není zatím tak výrazný," podotkl.

mjr rot

Autor článku

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK