Plzeň chce investovat 2,6 mld Kč, do dopravy, ekologie a kultury

21.02.2014 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Plzeň 21. února (ČTK) - Plzeň chystá na letošní rok stavební investice kolem 2,6 miliardy korun. Od roku 1990 je to nejvyšší suma z rozpočtových výdajů, které letos poprvé přesáhnou šest miliard korun. Oproti loňskému plánu by mělo město investovat o 600 milionů korun více, ve skutečnosti to bude ale ještě vyšší suma než loni, protože některé naplánované akce byly přesunuté na letošek. Konečná suma loňských investic bude jasná po schválení závěrečného účtu města na přelomu dubna a května, řekl dnes ČTK ekonomický náměstek primátora Martin Zrzavecký (ČSSD). Nejvíce peněz půjde letos do dopravy, ekologie a kultury.

"Hlavními stavbami budou nové divadlo, modernizace úpravny vody a Světovaru (kulturní továrna a nový archiv). Dále se dělá Wilsonův most, úslavský kanalizační sběrač, třetí etapa vědecko-technologického parku, divadelní terasy a bude se opravovat řada tramvajových kolejí a ulic," uvedl. Město chce v maximální možné míře využít peníze nastřádané z minulých let, dobíhající plánovací období EU i půjčku Evropské investiční banky. Na divadlo a Světovar, investice Evropského hlavního města kultury v roce 2015, půjde 1,2 miliardy korun.

"Poprvé v historii rozpočet na straně výdajů přesáhl šest miliard korun," uvedl Zrzavecký. Plzeň má letos hospodařit se zhruba miliardovým schodkem. Rozpočet předpokládá příjmy magistrátu a deseti obvodů 5,51 miliardy korun a výdaje 6,55 miliardy Kč. Propad pokryje město z fondů. "Hospodaříme velmi dobře a máme i rezervy. Velkou výhodou je, že se tu už dávno nastavilo fondového hospodaření (ve fondech se střádají peníze na dlouhodobě plánované investice i na povinné podíly k dotacím EU). Letos rozhodně nebudeme potřebovat žádný úvěr," řekl.

Pro loňský rok měl magistrát včetně deseti obvodů schválený rozpočet s příjmy přes 5,04 miliardy korun a výdaji 5,95 miliardy Kč. Konečná bilance města měla skončit vyrovnaně. Devítisetmilionové saldo plánovala radnice krýt volnými zdroji z předchozích let.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK