Mobil místo kreditky bude hitem tohoto roku

04.02.2014 | , Finance.cz
ÚČTY A SPOŘENÍ


Vzpomenete si ještě na dobu, kdy jsme platili výhradně hotově a platební karty jaksi neexistovaly? Banky a obchodníci se však snaží nám při placení ulehčit ještě více a rozhodli se nabízet placení pomocí mobilního telefonu.

Mobil i jako peněženka

Mobilní telefon již dávno není jen zařízení, které slouží k telefonování. Během let se z něj stal také fotoaparát, videokamera, hudební přehrávač, GPS navigace, poznámkový blok a diář, nebo herní konzole. Mobil však můžete také přeměnit v peněženku. Peněženka, klíče a mobil představují tři základní předměty, bez kterých nikdo nevychází. A jak to tak vypadá, tak se jejich počet v budoucnosti zredukuje pouze na dva – na peněženku budete moci zapomenout, protože mobil zvládne platit za ni.

Premium SMS hlavně pro „dospělý“ obsah

Platit pomocí mobilního telefonu bylo možné již dávno v minulosti. Avšak tehdy šlo spíše o placení pomocí zaslání tzv. premium SMS. V praxi to vypadalo tak, že jste odeslali zprávu SMS na určité číslo. Z částky, kterou jste za zprávu zaplatili, utržil podstatný díl operátor, pouze zbytek obdržel obchodník. V důsledku pak tento model nebyl výhodný ani pro obchodníka, ani pro platící. V současné době se takto platí hlavně za internetový obsah a velmi často za přístup na nejrůznější internetové stránky pro dospělé.

NFC – technologie budoucnosti?

Skutečně jednoduchý způsob, jak platit pomocí mobilního telefonu, se u nás objevil teprve v loňském roce a se značnou pravděpodobností půjde o technologii s velkou budoucností. Mobilní telefon se takto skutečně přemění v bezkontaktní kreditní kartu, jeho použití je vlastně totožné, včetně zabezpečení. Co vše k placení pomocí mobilního telefonu potřebujete? V první řadě musíte disponovat mobilním telefonem s technologií přenosu dat na pár centimetrů NFC a speciální SIM kartu, kterou vám vymění mobilní operátor. Při placení přistoupíte k pokladně obchodníka a mobilní telefon na chvilku podržíte u čtečky, stejně jako bezdotykovou kreditní kartu. Pokud platíte méně než 500 korun, pak nemusíte zadávat PIN. Váš mobilní telefon nemusíte dávat vůbec z ruky.

Komerční využití zatím jen u O2

Placení pomocí technologie NFC zatím spustil z operátorů O2, a to ve spolupráci s Komerční bankou. Produkt nese komerční název „NFC platby s Komerční bankou“. Pokud tedy chcete tohoto způsobu placení využívat, je třeba využívat služeb obou subjektů. Dále je třeba si do mobilu instalovat aplikaci O2 Wallet. Díky této aplikaci si můžete např. prohlížet historii plateb, nebo nastavovat nejrůznější limity pro platby. Místa, kde je možné takto platit, je možné si vyhledat na internetu, případně jsou označena speciálním logem. Co tedy placení pomocí mobilu přináší oproti využívání klasické platební karty? Jistě se vyplatí, že vám ubude jeden předměte, který musíte sebou nosit. Dále je pak jistě velmi výhodné mít neustále k dispozici přehled o veškerých platbách, které proběhly, včetně možnosti si tyto platby a jejich limity detailně nastavit.

T-Mobile a Vodafone zatím pilotní provoz

Jak je vidět, platby pomocí technologie NFC jsou teprve v plenkách, ale do budoucna je s nimi jistě třeba počítat. Rozšiřovat se budou zcela jistě jak místa, kde lze tento způsob placení použít, tak banky a operátoři, kteří budou službu nabízet. T-Mobile zatím komerční řešení nenabízí „Projekt je v současné době testován, pilotní provoz bude v prvním čtvrtletí tohoto roku rozšířen o další klienty společnosti ČSOB a T-Mobile,“ uvádí Martina Kemrová ze společnosti T-Mobile. Do pilotního provozu se chystá také Vodafone: „V současné době se zabýváme definováním standardu pro NFC na českém trhu ve spolupráci všech operátorů v rámci projektu „Czech Wallet“. Kromě tohoto společného řešení bychom také rádi v dohledné době spustili pilotní projekt s jednou z bank na českém trhu,“ informuje Adéla Konopková z PR oddělení Vodafone. O2 chce celý projekt rozšiřovat na další banky: „V oblasti NFC bychom chtěli v tomto roce zahájit spolupráci s Air Bank, Fio bankou, mBank, Citybank a Raiffeisenbank. S těmito bankami už probíhají integrační jednání za účasti MasterCard. I nadále budeme pokračovat v jednání s ČSOB a Komerční bankou, pro které připravujeme individuální řešení,“ přináší potěšující zprávu Kateřina Mikšovská z O2.

Autor článku

Michaela Kadlecová  


Pomohl vám tento obsah? Dejte mu hodnocení:

Průměrné hodnocení: 0
Hlasováno: 0 krát

Články ze sekce: ÚČTY A SPOŘENÍ