Výrobce největší 3D tiskárny na světě loni zdvojnásobil tržby

22.01.2014 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Strážnice (Hodonínsko) 22. ledna (ČTK) - Výrobce největší 3D tiskárny na světě, společnost Aroja ze Strážnice na Hodonínsku, loni téměř zdvojnásobil tržby na 38 milionů korun. Firma byla v mírném zisku a chystá investice v řádu stovek milionů korun. ČTK to dnes řekl jednatel společnosti Jan Škopík. Aroja bude také nabírat nové zaměstnance.

Firma loni prodala téměř 500 strojů. Letos jich chce prodat mezi třemi až pěti tisíci. Chce také vytvořit novou společnost 3Dfactories, která se bude vývojem a výrobou 3D tiskáren zabývat. Aroja bude jejím subdodavatelem a dál se bude věnovat stavbě speciálních strojů.

"V roce 2013 se naše produkce 3D tiskáren ztrojnásobila a uvedli jsme do provozu tři nové výrobní linky. V současné době vyrábíme v jedné směně desítky strojů," uvedl Škopík. Pro letošek firma plánuje spuštění plně automatizované linky i změnu designu modelů domácích 3D tiskáren.

Podle Škopíka zaznamenal trh s 3D technologiemi zájem u mnoha skupin odběratelů. "Portfolio zájemců o 3D tiskárny je v ČR opravdu široké. Nejvýznamnějšími odběrateli jsou školy zaměřené na technické obory a vývojová oddělení průmyslových podniků, jako jsou například slévárny, či výrobci různých součástek," uvedl Škopík. Na odbyt jdou podle něj i domácí 3D tiskárny, které si v aktuální módní vlně pořizují například modeláři, obchody specializající se na různé koníčky či domácí kutilové.

Aroja loni na strojírenském veletrhu v Brně představila největší 3D tiskárnu na světě. Dokáže vytisknout model o rozměru jednoho metru krychlového. Podle Škopíka chtěji velké firmy tyto technologie již dnes. "Zájem o jednoúčelové stroje se neomezuje jen na průmysl, ale i na stavebnictví. Nedávno jsme například řešili možnosti 3D tisku formy na betonové tvárnice pro stavební firmu," uvedl Škopík.

Autor článku

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK